Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama aggódik az egyiptomi helyzet miatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. június 30. 12:44

Nyugtalanságának adott hangot Barack Obama amerikai elnök az egyiptomi zavargások miatt, és felszólította Mohamed Murszi államfőt és az ellenzéki pártokat, hogy utasítsák el az erőszakot, és kezdjenek alkotó szellemű párbeszédet.

Pénteken három ember vesztette életét az Egyiptomot elárasztó erőszak következtében, köztük Andrew Procter 21 éves amerikai állampolgár, valamint további 236 ember megsebesült. Az Egyesült Államok kairói nagykövetségéről evakuálják az alaptevékenység ellátásához nem feltétlenül szükséges személyzetet. Szombaton több tucat diplomata utazott el családjával együtt Kairóból Németországba. Az amerikai külügyminisztérium az ingatag helyzetre hivatkozva azt tanácsolta az Egyiptomba utazni készülő amerikai állampolgároknak, hogy ha tehetik, halasszák el útjukat.

Az utóbbi napokban sok városban voltak összecsapások iszlamisták és a Mohamed Murszi elnök lemondását követelő ellenzékiek között, s már legalább nyolcan vesztették életüket. Murszi hivatalba lépésének első évfordulójához időzítve az ellenzék vasárnapra tömegtüntetéseket helyezett kilátásba, hogy így nyomatékosítsa az új választások kiírását célzó követeléseit. Az ellenzék azzal vádolja Murszit és az őt támogató Muzulmán Testvériséget, hogy ellopták a Hoszni Mubarak elnököt megbuktató 2011-es forradalmat, és a hatalom kisajátítására használják fel a választásokon megszerzett parlamenti többséget.

A vasárnapi demonstrációk szervezői azt állítják, hogy a Murszi lemondását követelő petíciójukhoz már 22 millió aláírást gyűjtöttek, ami a választásra jogosult állampolgárok mintegy 40 százaléka. Csak az utóbbi tíz nap alatt hétmillióan írták alá az íveket.