Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama részvétét nyilvánította a japán kormányfőnek a túsz megölése miatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. január 26. 19:22

Részvétét nyilvánította január 25-én, vasárnap az amerikai elnök a japán kormányfőnek a japán túsz megölése miatt. Barack Obama brutális gyilkosságnak nevezte az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet tettét.

Obama vasárnap háromnapos látogatásra Indiába érkezett, és a Fehér Ház tájékoztatása szerint Újdelhiből hívta fel telefonon Abe Sindzó japán kormányfőt, hogy részvétét fejezze ki a japán túsz meggyilkolása miatt. Néhány órával korábban a Fehér Ház közleményt adott ki arról, hogy Obama elítélte, és brutális gyilkosságnak nevezte azt. Támogatásáról biztosította Tokiót, és követelte a másik japán túsz azonnali elengedését.

Az Iszlám Állam szombaton tett fel üzenetet a világhálóra az egyik japán túsz megöléséről. Az üzenet egy fotóból és egy hangüzenetből áll. A fényképen minden jel szerint az egyik túsz, Goto Kendzsi látható, amint fényképet tart a kezében. A hangüzenet szerint a Goto kezében lévő fényképen a másik túsz, Jukava Haruna fej nélküli holtteste látható. Fogvatartói Goto elengedéséért cserébe egy, Jordániában bebörtönzött iszlamista nő szabadon engedését követelik. Korábban 200 millió dollár (54 milliárd forint) váltságdíjat követeltek a két japánért, és még kedden 72 órás határidőt szabtak meg, amely pénteken járt le.

A japán kormányfő vasárnap közölte, hogy hitelesnek tartja az IÁ videoüzenetét. Abe Sindzó az NHK japán televíziónak nyilatkozva felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezte Jukava Haruna meggyilkolását, és részvétét fejezte ki a férfi családjának. A szigetország miniszterelnöke a leghatározottabban követelte a másik túsz szabadon engedését. Hangsúlyozta, hogy Goto Kendzsi életének megmentése jelenleg a legfontosabb feladata. Abe szerint a történtek ellenére Japán nem tervezi, hogy csatlakozzon az IÁ elleni amerikai vezetésű katonai műveletekhez.