Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama segítséget ígért Algériának

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 21. 19:26

Segítséget ígért az algériai kormánynak, ugyanakkor a túszdrámával kapcsolatban teljesebb körű tájékoztatást sürgetett az amerikai elnök.

Barack Obama a leghatározottabban elítélte a szaharai földgázkitermelő telep elleni iszlamista támadást, hangsúlyozva, hogy a történtekért teljes mértékben a terroristákat terheli a felelősség. Közölte, hogy Washington állandó kapcsolatban áll az algériai hatóságokkal, és kész minden segítséget megadni.

Obama írásos nyilatkozatát helyi idő szerint szombat este hozta nyilvánosságra a Fehér Ház, nem sokkal azután, hogy az algériai kormány közölte: lezárult az iszlamista túszejtők elleni katonai művelete, amelyben 32 fegyveres és 23 túsz vesztette életét.

A túszválsággal kapcsolatos első állásfoglalásában az elnök részvétét fejezte ki a terroristák által meggyilkolt túszok hozzátartozóinak. Obama külön nem tett említést arról az amerikai állampolgárról, aki ugyancsak a halottak között volt.

„A terrorista támadás újabb emlékeztető arra a fenyegetésre, amelyet az al-Kaida és más erőszakos szélsőséges csoportok jelentenek Észak-Afrikában" – szögezte le az elnök.

Obama hozzáfűzte: az Egyesült Államok az elkövetkező napokban szoros kapcsolatban kíván maradni az algériai kormánnyal és több információt kíván kapni a történtekről. „A cél az, hogy együttműködjünk a hasonló tragédiák jövőbeni megakadályozása érdekében" – tette hozzá.

A túszdrámában érintett néhány nyugati kormány csalódottságának adott hangot amiatt, hogy az algériai kormány nem tájékoztatta őket a terroristák ellen végrehajtott katonai akciókról.