Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama: Szomália jogosult amerikai katonai segélyre

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. április 9. 19:11

Barack Obama amerikai elnök április 8-án, hétfőn úgy döntött, hogy amerikai katonai segítségben részesülhet a szomáliai kormány, amely az al-Kaida terrorszervezettel kapcsolatban álló, radikális iszlamisták megfékezésére törekszik.

Az elnök egy John Kerry külügyminiszternek adott utasításában leszögezte, hogy Szomália a fegyverexportra és a külföldi segélyekre vonatkozó amerikai törvények értelmében jogosulttá vált arra, hogy „védelmi cikkeket és védelmi szolgáltatásokat" kaphasson. Arról ezentúl a diplomáciai tárca vezetője jogosult dönteni, hogy a kelet-afrikai ország valóban részesüljön-e amerikai katonai segélyben.

A biztonsági helyzet sokat javult szomáliai főváros, Mogadishu környékén, amióta az al-Shabaab iszlamista csoport fegyveresit az Afrikai Unió erőinek (Anisom) 2011. augusztusi katonai offenzívája kiverte a térségből. A pokolgépes merényletek és a gyilkosságok azonban továbbra is folytatódnak.

Caitlin Hayden, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője szerint az elnöki döntés az amerikai-szomáliai kapcsolatok javulásának jele. Mint elmondta, azt nem előzte meg olyan értékelés, hogy az országban erősödött volna a fenyegetettség, vagy hogy az Egyesült Államoknak lépéseket kellene hoznia azzal kapcsolatban.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a múlt hónapban részlegesen feloldotta a Szomália ellen bevezetett részleges fegyverembargót, hogy azzal támogassa az ország kormányát. Hassan Sheikh Mohamud szomáliai elnök március 28-án bejelentette, hogy kormánya két hónapon belül könnyűfegyver-szállítmányhoz jut majd. (A világszervezet továbbra is tiltja a nehézfegyverek szomáliai importját.)

Az Egyesült Államok hivatalosan január 17-én ismerte el Mohamud kormányát. Övé az első vezetés Mogadishuban, amelyet Washington 1991 óta elfogad.

Az amerikai vezetés keserű tapasztalatokat szerzett, amikor a kilencvenes évek elején az ENSZ-erők kötelékében beavatkozott a szomáliai harcokba: 1993. október 3-án, egy amerikai helikopter lelövésekor 18 katonáját veszítette el.