Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama: Washington számára szent és sérthetetlen szövetségeseinek biztonsága

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. június 4. 13:47

Az Egyesült Államok számára szent és sérthetetlen szövetségeseinek biztonsága az ukrajnai válság miatt aggódó Európában – jelentette ki június 3-án, kedden, Varsóba érkezésekor Barack Obama amerikai elnök.

„Elkötelezettségünk Lengyelország, valamint kelet- és közép-európai szövetségeseink iránt biztonságunk egyik sarokköve, amely szent és sérthetetlen" – hangoztatta Obama, amikor érkezése után lengyel és amerikai pilótákkal találkozott a repülőtéren.

Az amerikai elnök négynapos látogatásra érkezett Európába, s útjának első állomásán részt vesz az első, részben szabad lengyelországi választások 25. évfordulója alkalmából rendezett varsói ünnepségeken. Obama a repülőtéren azt hangoztatta, hogy Lengyelország az Egyesült Államok egyik legerősebb szövetségese, amit Amerika nagyra becsül.

A Fehér Ház közben, az elnöki látogatás kezdetéhez igazítva bejelentette, hogy az Egyesült Államok felülvizsgálja katonai jelenlétét Európában az ukrajnai orosz beavatkozás miatt.
A tájékoztatás szerint Barack Obama felkéri a kongresszust, hogy támogassa azt az egymilliárd dolláros kezdeményezést, amelynek keretében növelnék az Európában állomásozó amerikai katonák számát.

A Fehér Ház szerint támogatást kell adni Európának az ukrajnai krízis által keltett aggodalmak közepette.
Az egymilliárd dolláros összegből finanszírozzák majd a közös hadgyakorlatok és kiképző missziók számának növelését, valamint az Európában állomásoztatott légi és szárazföldi csapatok rotációját.
További cél, hogy növeljék az amerikai haditengerészet részvételét a NATO Fekete-, illetve Balti-tengeri műveleteiben.

Az amerikai elnök azt is szeretné, hogy fokozzák az Oroszországgal határos, nem NATO-országok, köztük Ukrajna, Grúzia és Moldova katonai képességeit.
Ezzel kapcsolatos javaslatait Obama a tervek szerint azt követően ismerteti, hogy találkozott Bronislaw Komorowski lengyel államfővel.