Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Olasz Typhoon-ok érkeztek Izlandra

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2017. március 29. 22:32

Március jözepétől április közepéig hat darab Eurofighter Typhoon állomásozik az izlandi Keflavik repülőterén. A vadászrepülőgépek az olasz légierő alakulataitól érkeztek és a NATO észak-európai légvédelmi készültségi erőit fogják támogatni.

http://www.jetfly.hu/katonai-tipusok/olasz-typhoon-ok-erkeztek-izlandra
1596029734

A NATO 2008 óta rotálja vadászrepülő alakulatait Izlandon. A fogadó ország biztosítja a hátteret az ide települt harcászati repülőknek, akik a NATO integrált légvédelmi rendszerén belül látják el fegyveres légvédelmi készenléti szolgálatukat – ismertebb nevén a QRA-t (Quick Reaction Alert).

Évente háromszor kerül sor nagyobb gyakorlatra, mely során a szövetséges erők élesben is tesztelhetik képességeiket. Az olasz légierő 2013-ban a 4., 36. és 37. vadászezredéből már állomásoztatott erőket Keflavikban, a 21. és 22. radar századokkal együtt akkor ők látták el Izland légterének felügyeletét.

Az olasz légierő vállalta magára Albánia és Szlovénia légterének biztosítását (a szlovén légteret a Magyar Honvédség Gripenjeivel megosztva), illetve 2015 első félévében ők adták a Baltikumban állomásozó vadászrepülő erőket is.