Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Omar molla szerint a választás puszta „időpazarlás”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 7. 11:41

Omar molla, az afganisztáni tálibok vezére augusztus 6-án, kedden időpazarlásnak nevezte a jövő évi elnökválasztást. A tálib mozgalom vezetője felvillantotta az afgán megbékélés lehetőségét is.

„Az emberek nem fognak részt venni a 2014-es választásokon, (…) egy ilyen választáson való részvétel nem több puszta időpazarlásnál" – írta Omar molla a végéhez közeledő iszlám böjti időszak, a ramadán alkalmából a sajtóban kiadott hivatalos közleményében.

A jövő évi választáson Hamid Karzai elnök utódjáról fognak dönteni.

Afganisztán jelenlegi államfője azóta irányítja az országot, hogy az amerikai csapatok megtörték a tálibok uralmát 2001-ben, az afgán alkotmány szerint azonban második kitöltött mandátuma után már nem indulhat a következő elnökválasztáson.

Az afgán kormányzat minden tőle telhetőt megtesz a választások sikeréért. A hatóságok múlt heti közleménye szerint a tálibok fenyegetései ellenére képesek szavatolni a jövő év áprilisában megtartandó választások biztonságát, a kormány pedig olyan választási bizottságot állított fel, amelynek tagjai széles körben garanciát jelentenek a szavazás hitelességére.

Az ország vezetése és a nemzetközi közösség is mindenáron el akarja kerülni, hogy megismétlődjön a kudarcos 2009-es elnökválasztás, amely alacsony részvétellel zajlott, visszaélések árnyékolták be, és mindkét fordulóját megzavarták a tálibok.

A jövő évi elnökválasztás egybe fog esni a NATO-csapatok tervezett kivonulásával. A külföldi csapatkivonás következtében a jelenleginél jóval nagyobb teher nehezedik majd az afgán biztonsági erőkre.

Miközben Omar molla elutasította az elnökválasztáson való részvételt, némi nyitottságot mutatott a békefolyamat iránt, amelynek célja, hogy elősegítse Afganisztán stabilizálását a külföldi katonák kivonulása után.

„A tálib mozgalom nem akarja kisajátítani a hatalmat. Sokkal inkább egy olyan széles körű megállapodást szeretnénk, amelynek alapján ténylegesen az afgánok kormányoznák az országot az iszlám alapelvei szerint" – mondta az afganisztáni tálibok vezére.

A kabuli belügyminisztérium keddi közleménye szerint az afgán biztonsági erők kilenc tálib fegyveressel végeztek az elmúlt 24 órában. A különböző tartományokat érintő műveletek során foglyul ejtettek nyolc iszlamista lázadót. A harcokban a kormányerők két katonája is életét vesztette.