Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öngyilkos merénylet Kabulban az iszlámellenes film miatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 19. 18:38

Külföldieket szállító kisbuszt robbantott fel egy öngyilkos merénylő szeptember 18-án, kedden a kabuli repülőtér közelében, a terrorcselekményben 12 ember, köztük kilenc külföldi állampolgár meghalt – közölte a rendőrség.

A dél-afrikai külügyminisztérium közölte: a külföldi áldozatok egy kivételével dél-afrikai állampolgárok, egy magán légitársaság alkalmazottai, amelynek a johannesburgi Rand repülőtéren van a központja. A rendőrség közlése szerint a merénylő személygépkocsival rohant neki a kisbusznak egy benzinkút közelében. A detonáció erejét jelzi, hogy a robbanás helyszínétől ötven méterre röpítette el a kisbuszt.

A Hizb-i-Iszlami nevű afgán iszlamista felkelőcsoport jelentkezett a merénylet elkövetőjeként. Közölték, hogy a merénylet bosszú volt a Mohamed prófétát és az iszlámot gyalázó amerikai amatőr filmért. Zubair Szedikki, a szervezet szóvivője azt mondta, hogy egy nő volt az öngyilkos merénylő. „Az iszlámellenes film sérti vallásos érzéseinket, nem tűrhetjük el" – fogalmazott egy másik szóvivő, Harún Zargún, aki egyúttal további merényletekre figyelmeztetett.

Az erőszak fokozásával fenyegetőztek a film miatt tálib fegyveres csoportok is.

Az afgán fővárosban ez volt az első robbantás az iszlám világban az amatőr film által kiváltott tiltakozások kezdete óta. Hamid Karzai afgán elnök elítélte a keddi merényletet, az államfő bejelentése szerint egy kirgiz állampolgár volt a kilencedik külföldi áldozata.

Az afgán belügyminisztérium szóvivője, Szedik Szedikki arról számolt be, hogy a merényletnek 11 sebesültje is volt. Elmondta azt is, hogy még vizsgálják, valóban nő volt-e a merénylő.

Címkékrepülőtér