Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közel százszázalékos hatékonysággal

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2012. szeptember 19. 19:33

Akad olyan esztendő, amikor egyetlenegy beteget sem veszítenek el az MH Honvédkórház Balatonfüredi Kardiológiai Rehabilitációs Intézetében, noha évente több mint ezerötszázan fordulnak meg itt − hangzott el az intézmény megalapításának 35. évfordulóján, szeptember 19-én.

Dr. Schandl László Ph. D. orvos dandártábornok megnyitójában elmondta: az itt dolgozók minden erejükkel a betegek és a gyógyítás felé fordulnak.

„Amíg a gyógyító állomány ilyen szeretettel viszonyul a betegekhez, addig minden rendben van. Senki sem cserélné el semmiért azt a pillanatot, amikor egy beteg őszintén a szemébe néz és azt mondja: «Köszönöm». Ez megfizethetetlen" – mondta a dandártábornok.

1595941836

Dr. Kohut László Ph. D. orvos ezredes, az intézet vezetője előadásában − felidézve az elmúlt 35 év történelmét − kitért arra, hogy a létesítmény a NATO egészségügyi doktrína alapján a ROLE-4-es szintű egészségügyi ellátást biztosítja, ami a katonák hosszú távú kezelését, valamint rehabilitációját jelenti. Békeidőben pedig hagyományosan az igényjogosultak kardiológiai rehabilitációját, valamint a missziókból visszatérő katonák readaptációját, azaz visszaillesztését és rehabilitációját végzi.

Hallhattuk azt is, hogy az utóbbi néhány évben az intézet ágyszám-kihasználtsága közel százszázalékos; az elmúlt tíz évben a halálozási arány pedig tartósan egy százalék alatt maradt. Sőt, voltak olyan esztendők, amikor egyetlenegy beteget sem veszítettek el.

A tudományos üléssel egybekötött megemlékezésen az intézet vezetője emléklappal és virágcsokorral, valamint rövid ünnepi műsorral köszöntötte a létesítmény dolgozóit. Fellépett többek között Nagy Jusztina törzsőrmester, az intézet dolgozója, aki vers és próza kategóriában bekerült a „Lehet egy csillaggal több?!" elnevezésű honvédségi tehetségkutató verseny szeptember 29-ei döntőjébe.

1595941836

Az eseményen dr. Kohut László orvos ezredes honlapunk kérdésére válaszolva elmondta: „A kardiológiai rehabilitáció célja, hogy a szívbeteg az akut szívtörténést (például infarktus vagy szívműtét) követően, vagy krónikus szívbetegségben is a legjobb fizikai, szellemi, szociális állapotba kerüljön. A kardiológiai rehabilitáció, mint a másodlagos megelőzés eszköze, a szív- és érrendszeri betegek terápiás egészét képezi" – nyilatkozta honlapunknak dr. Kohut László orvos ezredes.

A rendezvényen részt vevő Bóka István, Balatonfüred polgármestere érdeklődésünkre elmondta: a kardiológiai ellátás és a szívgyógyászat összeforrt Balatonfüred nevével, a helyi kultúra részévé vált. Hozzátette: a gyógyászati tevékenység emellett jelentős gazdasági tényező is, hiszen ezek a kórházak a legnagyobb munkáltatók a városban.

Az országos hírnévnek örvendő intézetben harmincöt év alatt közel ötvenezer fekvőbeteget kezeltek.

1595941837


Fotó: A szerző felvételei