Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Őrizetbe vették Afganisztánban állomásozó kanadai erők volt főparancsnokát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 31. 17:19

Illegális fegyverkereskedelemmel vádolják és őrizetbe vették Afganisztánban az ottani kanadai csapatok volt főparancsnokát – jelentették január 30-án, csütörtökön a kanadai tömegtájékoztatási eszközök a kabuli rendőrfőnökre hivatkozva.

Sajtóértesülések szerint az afgán hatóságok 129 kézi lőfegyver és 148 darab rádiókészülék engedély nélküli tartásával gyanúsítják Daniel Ménard-t.

A korábbi dandártábornok már kilépett a hadseregből, azután, hogy 2011-ben beismerte: viszonya volt egyik beosztottjával, a kanadai hadsereg egy női katonájával, amikor mindketten Afganisztánban szolgáltak. A katonai szabályzat szigorúan tiltja az ilyen jellegű kapcsolatot a külföldi missziók alatt.

Ménard 2010-ig irányította az Afganisztánban állomásozó 3000 fős kanadai alakulatot.

Ménard ezután egy nemzetközi biztonsági cégnél, a Gardánál kezdett el dolgozni. A cég szóvivője szerint a Garda afganisztáni működési engedélyével kapcsolatos „adminisztratív félreértésről" van szó.

A kanadai belügyminisztérium egyelőre annyit közölt, hogy tájékoztatást kértek a kabuli hatóságoktól egy kanadai állampolgár őrizetbe vételével kapcsolatban.