Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Őrizetbe vettek egy volt grúz védelmi minisztert

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. október 16. 21:13

Őrizetbe vették a hazájában korrupcióval gyanúsított Davit Kezerasvili egykori grúz védelmi minisztert Franciaországban – közölte október 15-én, kedden Irakli Garibasvili, a grúz belügyminiszter.

Kezerasvilit a francia fővárosban, Párizsban vették őrizetbe az előző napon, a politikus ellen Grúzia kérelme alapján kiadatási eljárás indult.

„A francia ügyészség jelenleg tanulmányozza a kiadatási kérelmet" – olvasható a belügyminiszter sajtóközleményében.

Grúziában, mióta a milliárdos Bidzina Ivanisvili jelenlegi grúz kormányfő egy ellenzéki koalíció élén tavaly októberben győzelmet aratott a parlamenti választásokon, a korábbi kormányzat több mint tíz vezető tisztségviselőjét tartóztatták le és vádolták meg hatalommal való visszaéléssel, törvénytelen fogva tartással és személyes adatok jogtalan megszerzésével. Köztük volt a belügyminiszter és a hadsereg még hivatalban lévő vezérkari főnöke.

A kormány bírálói szerint politikai boszorkányüldözés folyik, ami kizárólag Miheil Szaakasvili államfő szövetségesei ellen irányul.

A 2003-as rózsás forradalom idején hatalomra került Szaakasvili elnöki mandátuma idén jár le.

Kezerasvili 2006 novemberében került a grúz védelmi minisztérium élére, 2008 decemberében, a néhány hónappal korábban kirobbant grúz-orosz háború kudarcai hatására azonban felmentették posztjáról.