Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Őrizetbe vettek egy volt török vezérkari főnököt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 4. 12:17

Őrizetbe vettek egy volt török vezérkari főnököt csütörtökön Isztambulban a hadsereg 1997-es „puha államcsínyében” játszott szerepe miatt, amellyel lemondásra kényszerítették Necmettin Erbakant, az ország első iszlamista miniszterelnökét – jelentette a török média.

Ismail Hakki Karadayi nyugalmazott tábornokot még a nap folyamán kihallgatja Ankarában egy törvényszék annak a vizsgálatnak a keretében, amely tavaly indult az ügyben, és már több magas rangú tiszt őrizetbe helyezéséhez vezetett – közölték a török tévéállomások.

A puccs „agyának" tekintett Cevik Bir nyugalmazott tábornokot, aki 1997-ben a vezérkari főnök helyettese volt, közel húsz másik tiszttel együtt tavaly áprilisban vették őrizetbe. Mindegyikük ellen „a kormány megbuktatásának, illetve tevékenysége részleges vagy teljes megakadályozásának kísérlete" miatt indult eljárás.

A főváros környéki Sincan börtönében tartják őket fogva, abban a városban, ahol a katonák 1997-ben az utcákra vezényelték a harckocsikat. Ennek az erődemonstrációnak és egy azt kísérő ultimátumnak a hatására mondott le a kormány.

Az akkor történteket a törökök gyakran nevezik „posztmodern puccsnak", mert a tábornokoknak sikerült erőszak és vérontás nélkül megbuktatni a hatalmat, s a civil kormányzatot nem váltották fel katonai rezsimmel.

A török hadsereg, amely a köztársaság elveinek, elsőként is a világiság garanciájának tekinti magát, három civil kormányt buktatott meg: 1960-ban, 1971-ben és 1980-ban.