Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz előrenyomulás a Krímben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 23. 8:23

Páncélozott harcjárművek segítségével fegyveresek támadták meg szombaton a krími kikötőváros, Szevasztopol tőszomszédságában lévő, s eddig még ukrán ellenőrzés alatt álló belbeki légitámaszpontot. A bázis ukrán parancsnoka, Julij Mamcsur ezredes szerint orosz katonákról van szó, akik közölték vele: „elviszik tárgyalni”.

A támaszpont kapuját egy páncélozott szállító harcjármű (PSZH) törte át, majd a támadók automata fegyvereikkel a levegőbe lövöldöztek. Még ezt megelőzően, szombat reggel a támaszpont – az egyik utolsó, még ukrán kézen maradt krími katonai bázis – védői ultimátumot kaptak az orosz erőktől: tegyék le a fegyvert vagy megtámadják őket. A behatolás során állítólag egy ukrán megsebesült.

Korábban oroszbarát erők, mintegy kétszáz ember behatolt egy légitámaszpontra a Krím félsziget nyugati részén fekvő Novofedorivkában – közölte az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítója. Miután betörtek a támaszpontra, a támadók bezúzták az ablakokat, miközben azt skandálták, hogy “Oroszország! Oroszország!". A bázison szolgálatot teljesítő ukrán katonák elbarikádozták magukat egy épület belsejében és a tetőről füstgránátokat dobtak a betolakodók felé. A behatolók az ukrán nemzeti zászló helyére az orosz haditengerészet fehér-kék lobogóját vonják fel.
Az orosz hadsereg egyik tisztje ezután belépett az épületbe és tárgyalni kezdett az ukrán katonákkal, akiknek végül egy órát adott arra, hogy megadják magukat. Az ultimátum határideje már lejárt, azonban egyelőre nem történt változás.
A hírügynökségi beszámolók szerint Moszkva nem akadályozta meg egy deszantos dandár 61 katonájának – van szó, akik kinyilvánították, hogy az ukrán hadseregben akarják folytatni a szolgálatukat -szabad távozását. Az oroszbarát krími vezetés annyi feltételt szabott távozásukhoz, hogy hátra kell hagyniuk felszereléseiket.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter utasítása szerint – amelyet nem sokkal az után adott ki, hogy Moszkvában befejeződött az eddig Ukrajnához tartozó fekete-tengeri félsziget annektálásának jogi folyamata – a 61 ukrán deszantos saját járműveivel hagyhatja el a Krímet, az orosz katonai rendőrség kíséretében.
Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter szombaton Ukrajnába látogatott. A német diplomácia vezetője megbeszélést folytatott Arszenyij Jacenyuk ügyvivő ukrán miniszterelnökkel, amelynek során “Európa kettéhasítására tett kísérletként" értékelte a krími népszavazást. Jacenyuk elmondta, hogy az ország energiabiztonságának garantálása érdekében Ukrajnának szüksége lesz energiahordozókra az Európai Uniótól az esetlegesen kieső orosz földgáz pótlására. A tárgyalás során arra is kitértek, hogy Németország részt vehetne az ukrán hadsereg korszerűsítésében és megerősítésében.

A kijevi kormány belügyminisztere arról számolt be, hogy egy házkutatás során 42 kilogramm aranyat és 4,8 millió dollár (egymilliárd forint) készpénzt találtak Eduard Sztavickij volt energetikai és szénipari miniszter otthonában. A politikus ellen korrupciós vádakkal indítottak vizsgálatot. A férfi tagja volt Viktor Janukovics megbuktatott ukrán elnök belső körének.