Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz külügy: katasztrófához vezetne egy különleges ukrán hadművelet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. május 2. 20:44

Katasztrófához vezet Kijevnek az a szándéka, hogy különleges gyors hadműveletet hajtson végre Délkelet-Ukrajnában – szögezte le május 1-jei, csütörtöki nyilatkozatában az orosz külügyminisztérium.

A nyilatkozat szerint Moszkvában súlyos aggodalmakat váltottak ki azok a médiainformációk, amelyek szerint a kijevi rezsim különleges gyors hadműveletre készül Ukrajna délkeleti részén, ráadásul az ultranacionalista Jobboldali Szektor bevonásával.

„A jelenlegi ukrán kormány ilyen felelőtlen és agresszív akciói – amennyiben megvalósítják őket – katasztrofális következményekhez vezethetnek" – figyelmeztetett a nyilatkozat. Ha a kijevi vezetés büntető rendszabályokat alkalmazna saját népe ellen, ez azt bizonyítaná, hogy képtelen betartani az április 17-i genfi megállapodásban vállalt kötelezettségeket, amelyek szerint mielőbb beszüntet mindenféle erőszakot, és össznemzeti párbeszédet kezdeményez valamennyi régió és politikai erő részvételével – folytatódik a szöveg.

Az orosz külügyminisztérium felszólította Ukrajnát és a genfi megállapodás többi aláíróját, az Egyesült Államokat és az Európai Uniót, hogy ne kövessenek el végzetes hibákat, és józanul mérlegeljék az ukrán nép elleni erőszak alkalmazásának várható súlyos következményeit.