Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz megfigyelő repülések az Egyesült Államok felett

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2013. augusztus 7. 17:10

Július 28-tól, a nemzetközi Nyitott Égbolt Szerződés értelmében orosz katonai ellenőrök folytatnak repüléseket az Egyesült Államok légterében. Szergej Rizskov, a Nemzeti Nukleáris Kockázatcsökkentési Központ vezetője elmondta, hogy az orosz szakértők két egymást követő ellenőrző repülést hajtanak végre egy Tupoljev Tu-154M/LK-1 típusú repülőgéppel, július 28. és augusztus 12. között.

1595958071

A két ellenőrző repülést a Kaliforniában található Travis repülőbázisról, valamint az Ohio állambeli Wright-Patterson repülőbázisról hajtják végre. Ez a két repülés lesz Oroszország 23. és 24. ilyen jellegű ellenőrzése 2013-ban, a Nyitott Égbolt Szerződés tagállamainak területe felett. Az orosz ellenőrök kíséretében amerikai szakemberek is vannak, akik ellenőrzik, hogy a repülőgép fedélzetén csak a szerződésben meghatározott berendezésekkel folytatnak-e megfigyeléseket. A Nyitott Égbolt Szerződés értelmében az ellenőrző repülőgépen a program időtartama alatt csak hagyományos és panoráma optikával rendelkező fényképezőgép, videó kamera valós idejű megjelenítéssel, valamint képalkotásra képes termikus infravörös érzékelő (TIRS) és radar lehet felszerelve.

A Nyitott Égbolt Szerződés 2002. január 1-én lépett hatályba és azzal a céllal jött létre, hogy a szerződő tagállamok (jelen pillanatban 34 tagot számlál az egyezmény, köztük Magyarországot is) területe felett végrehajtott fegyvertelen légi megfigyeléssel nyitottságot és átláthatóságot hozzanak létre az országok katonai erői és azok tevékenységei esetében. Oroszország 2001 májusában ratifikálta az egyezményt.