Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött a Fort Hood-i lövöldöző hadbírósági tárgyalása

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 7. 16:02

A négy évvel ezelőtti Fort Hood-i mészárlás tettese azért lőtt le amerikai katonákat, hogy megpróbálja leállítani „a muzulmán vallás elleni amerikai háborút” – ezt maga az elkövető, Nidal Hasan mondta hadbírósági tárgyalása most augusztus 6-i, keddi kezdetén.

Az amerikai hadsereg egykori pszichiátere 2009-ben 13 ember ölt meg a texasi Fort Hood-i támaszponton.

Nidal Hasan a per nyitó napján azt mondta az esküdteknek: „a bizonyítékok egyértelműen alátámasztják majd, hogy én lövöldöztem… E tárgyalás bizonyítékai azonban csak az egyik oldalt mutatják majd. A rossz oldalon álltam, de sikerült oldalt változtatnom" – közölte mindössze kétperces előzetes nyilatkozatában.

A most 42 éves, muszlim vallású férfi, aki az amerikai hadsereg őrnagyi rangú pszichiátere volt, 2009 novemberében „Allah akbar!" (Allah a legnagyobb!) felkiáltással fegyvert rántott a Fort Hood-i támaszponton és lelőtt 12 katonát, valamint egy civilt, 32 személyt pedig megsebesített. Két rendőr rálőtt Hasanra, véget vetve az ámokfutásnak. A lövöldöző férfi sebesülése következtében részlegesen megbénult, kerekes széket használ. Ha a bíróság bűnösnek találja, halálbüntetést is kaphat.

Hasan korábban elbocsátotta ügyvédjeit, és saját maga látja el védelmét a tárgyalás során. Közölte, hogy mindössze két tanút akar behívni a védelem nevében. Az ügyész ezzel szemben 250 tanú meghallgatását tervezi.

Az eljárás előtti meghallgatásokon az Egyesült Államokban született, palesztin származású Hasan azt mondta, azért lövöldözött a támaszponton, hogy megóvja a muszlimokat és az afganisztáni tálib lázadókat az amerikai hadsereg támadásaitól. A tárgyalást vezető bíró viszont megtiltotta neki, hogy a per során ezzel érveljen az esküdtek előtt.

A Fort Hood-i támaszpont az egyik legnagyobb gyűjtőközpontja az Afganisztánba induló amerikai katonáknak.

Richard Rosen nyugalmazott ezredes, jogászprofesszor úgy vélte, a Hasan elleni bizonyítékok annyira egyértelműek, hogy bizonyosan el fogják ítélni a férfit.

A Fort Hood-i lövöldözés után súlyos bírálatok érték az amerikai hadsereg felső vezetését amiatt, hogy a szakemberek nem vették észre az intő jeleket Hasan viselkedésével kapcsolatban. Az FBI szerint például a pszichiáter levelezésben állt Anvar al-Avlaki radikális imámmal, akit végül az amerikaiak egy dróncsapásban öltek meg 2011 szeptemberében.