Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz segítséggel korszerűsítené a hadseregét Szerbia

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. július 10. 15:05

Orosz segítséggel szeretnék korszerűsíteni a szerb hadsereget – jelentette ki Bratislav Gasic szerb védelmi miniszter július 9-én, szerdán a belgrádi Pink Televízióban.

Kifejtette, hogy az utóbbi 12 évben hatalmas mulasztások történtek, az ország védelmébe egyáltalán nem fektettek pénzt, pedig a hadiipar Szerbia húzóágazata lehetne.

A szerb és az orosz védelmi miniszter tavaly novemberben írt alá együttműködési megállapodást, amely – mint fogalmaztak – 15 év után új alapokra helyezte a két ország hadseregének kapcsolatát.

A tárcavezetők akkor a szerb tisztek orosz képzéséről, a közös légvédelmi gyakorlatokról, a vezérkar jobb együttműködéséről, illetve a légi és a szárazföldi egységek együttműködéséről tárgyaltak.

A hadsereg korszerűsítésének kérdése májusban merült fel újra, amikor a szerbiai árvizek idején kiderült, a katonáknak nemigen van mentésre alkalmas felszerelésük. A hadseregnek nincsenek repülőképes gépei, például a légtér védelmének ellátásáért felelős MiG-ek üzemideje vagy lejárt, vagy nincs pénz az akkumulátorokra. Gépek hiányában pedig a pilótaképzés is akadozik.