Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oroszország megsemmisítette vegyi fegyvereinek 76 százalékát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. szeptember 10. 21:30

Oroszország már több mint 30,6 ezer tonna mérgező harci anyagot semmisített meg, ami a Szovjetuniótól még a hidegháború idejéből „örökölt” vegyifegyver-készleteinek több mint 76 százalékát jelenti – jelentette be szeptember 9-én, hétfőn Kirovban a sajtó képviselői előtt Valerij Kapasin vezérezredes, a vegyi fegyverek biztonságos tárolásáért és megsemmisítéséért felelős orosz állami hivatal vezetője.

Oroszország nem lassítja a Vegyifegyver-tilalmi Egyezményből ráháruló kötelezettségek teljesítésének ütemét – hangsúlyozta a tábornok. Bejelentette: a Kirov megyében lévő maradikovói objektumban épp a napokban semmisítettek meg 537,6 tonna mérgező harci anyagot (idegméregnek számító szománt). Az ottani megsemmisítő üzemben eddig összesen 6770,5 tonna mérgező harci anyagot semmisítettek meg, ami az e helyen eredetileg tárolt arzenál 98 százalékának felel meg. A vezérezredes szerint ezzel Oroszország teljesítette a vegyi fegyver megsemmisítésének ez évre eső kötelezettségét.

A vegyi fegyver felhalmozott tartalékainak megsemmisítése az egyezményből fakadó kötelezettségeknek megfelelően, az 1996-ban elfogadott szövetségi célprogram keretében folyik Oroszországban. Kezdetben hat megsemmisítő üzemet hoztak létre, ezekből kettőben – a Szaratov megyében lévő Gornij faluban, valamint az Udmurdföldi Kambarkban – már bevégezték a munkát. Így jelenleg még négy ilyen létesítmény működik, mégpedig a maradikovói objektumon kívül Pocsepben, Leonyidovkában és Scsucsjéban.