Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összecsapások a Közép-afrikai Köztársaságban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. október 9. 22:38

Fegyveres csoportok csaptak össze a nemrégiben hatalomra került volt lázadószervezet tagjaival október 8-án, kedden a Közép-afrikai Köztársaságban, a harcokban legalább harminc ember életét veszítette, sokan pedig megsebesültek – közölték katonai források.

A fegyveres harc a délelőtt folyamán robbant ki az ország északnyugati részében, a kameruni határ közelében – közölték magas rangú katonai források az AFP hírügynökséggel.

Ezt megelőzően, hétfőről keddre virradóra a fővárosból erősítés érkezett a térségbe, hogy kiszorítsa a támadókat egy általuk elfoglalt településről.

A fegyveres csoportok egy nappal korábban, hétfő reggel szállták meg a fővárostól mintegy 200 kilométerre található Garga nevű bányavárost, hárman meghaltak, tucatnyian pedig megsebesültek.

A támadást követően a kormányerők érkezéséig a hatalmon lévő Séléka szövetség helyi vezetői fegyvereket osztottak szét a civil lakosság között. A település lakói közül sokan elmenekültek és a bozótban rejtőztek el.

A közép-afrikai ország az egyik legszegényebb a világon. A tavaly decemberben kirobbant legújabb konfliktus eredményeként Banguit idén márciusban a Séléka szövetség lázadói foglalták el, a tíz évvel korábban a hatalmat szintén erővel megszerző Francois Bozizé államfő Kamerunba menekült, a hatalmat pedig Michel Djotodia vette át, aki nemzetközi nyomásra beleegyezett, hogy az országban másfél éven belül választást tartsanak.