Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összefog a Hamász és a Hezbollah Izrael ellen?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 20. 19:33

A gázai övezeti palesztinok és a Hamász palesztin mozgalom támogatására szólította föl a muszlim világot Haszan Naszrallah sejk, a Hezbollah libanoni síita szervezet vezére annak ellenére, hogy a két radikális iszlamista csoport ellentétes oldalon áll a szíriai konfliktusban.

Míg a Hamász a szíriai felkelők pártját fogja, a Hezbollah – és Irán – a lázadást leverni próbáló Bassár el-Aszad szíriai elnök szövetségese. A szíriai felkelők támogatói és a szíriai rezsim hívei között fegyveres összecsapások is voltak az elmúlt hónapokban Libanonban.

„Tegyük félre a Szíriával kapcsolatos nézetkülönbségeket, és tegyünk meg mindent, hogy véget vessünk a Gázai övezet elleni agressziónak, és megvédjük Gáza népét" – jelentette ki Haszan Naszrallah a gázai övezeti palesztin fegyveres csoportok és Izrael közötti fegyveres konfliktusra utalva. „Ez vallási, erkölcsi és emberbaráti kötelességünk" – tette hozzá a radikális síita vezető a libanoni főváros, Bejrút déli részén nagy kivetítőn közvetített beszédében.

Hosszú időn át az Aszad-rezsim is támogatta a Hamászt, de a szíriai felkelés kirobbanása után, amikor kiderült, hogy a palesztin mozgalom a felkelők pártjára áll, bezárták a Hamász damaszkuszi irodáját. Háled Mesaalt, a palesztin iszlamista mozgalom vezetőjét – aki a szíriai felkelés kitörése után nem egészen egy évvel áttette székhelyét Katarba – a szíriai állami tv-ben megvádolták, hogy „eladta az ellenállást a hatalomért".

Naszrallah sejk beszédében fölszólította az arab országokat, hogy fegyverekkel segítsék az Izraellel szembeni gázai ellenállást. „Egyesek, akik fegyvereket szállítanak Szíriába (a felkelőknek), egy golyót sem mernek eljuttatni Palesztinába" – mondta, alig burkoltan Katarra utalva.

Izrael öt napja bombáz palesztin célpontokat a Gázai övezetben, ahonnan valóságos rakétaesőt zúdítottak az elmúlt napokban a zsidó államra. A konfliktusban több mint száz ember vesztette életét, többségében palesztinok.