A kor elit harcosai voltak VIII. Henrik íjászai
Szöveg: honvedelem.hu / mult-kor.hu | 2012. november 20. 19:12Brit kutatóknak a csontoknál talált sérülésekből sikerült azonosítani azokat az íjászokat, akik VIII. Henrik angol király zászlóshajóján, a Mary Rose fedélzetén tartózkodtak, mikor a hajó 1545-ben elsüllyedt, a hullámsírba rántva magával a több száz fős legénységet.
Az utóbbi két évben a Swansea-i Egyetem munkatársai azon dolgoztak, hogy azonosítsák azt a mintegy száz csontvázat, amelyeket a portsmouthi Mary Rose Museumban őriznek. A genetikai vizsgálat azonban komoly kihívás elé állította a szakembereket, mivel a maradványokat kagylók, algák és puhatestű élőlények szennyezték.
Egy új DNS-vizsgálatnak köszönhetően viszont nemcsak az áldozatok származási helyét sikerült megállapítani, hanem az íjászok egyéb testi jellemzőit, így a szemük és a hajuk színét is. A kor elitharcosainak számító harcosok csontjainál bizonyítékokat találtak az ismétlődő terheléses sérülés (repetitive stress injury, RSI) nyomaira is, amit a többórás gyakorlatozásra vezettek vissza.
„Nagyon sok mindent tudunk a hajóról, de annál kevesebbet a fedélzetén szolgáló legénységről" – közölte Nick Owe biokémikus, aki elmondta, hogy bár az íjászok a legjobb harcosoknak számítottak, a hosszú íjak igencsak igénybe vették őket, a terhelés jelei pedig a vállaknál és a deréknál is kimutathatók voltak.
A korábbi kutatások már megmutatták, hogy a Walestől Délnyugat-Angliáig a szigetországot keresztül-kasul bejáró, a korszak elit harcosainak számító íjászok sózott marhahúson, kekszen, zabdarán, liszten, faggyún, tőkehalon, sajton és sörön éltek. A 185-190 centiméter magas, erős testalkatú íjászok csak nehezen tudták a kétméteres íjak húrját kifeszíteni, annak ellenére, hogy egy angol vagy egy walesi harcos hosszú éveken át gyakorolta mesterségét.