Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ötvennél is több halottja van a keddi bagdadi merényletsorozatnak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 8. 12:20

Legkevesebb 51 ember halt meg és több mint százan sebesültek meg abban a pokolgépes merényletsorozatban, amelyet Bagdad zsúfolt piacain és bevásárlóutcáiban követtek el augusztus 6-án, kedden – közölték az éjjel iraki rendőrségi és kórházi források. A hatóságok korábban 36 halálos áldozatról és mintegy hatvan sebesültről számoltak be.

Kedd este gyors egymásutánban négy autóbomba lépett működésbe az iraki főváros északi, keleti és déli részében, illetve Bagdad egyik központi terén. Az utóbbi helyszínen egy parkoló gépkocsiba rejtett pokolgép öt ember életét oltotta ki, 18-at pedig megsebesített. A fővárostól 30 kilométerre délkeletre fekvő Nahraván településen szintén egy zsúfolt bevásárlóutcában robbant fel egy autóban elhelyezett pokolgép. merénylet történt egy Bagdadtól 65 kilométerre északkeletre lévő, síita többségű falu piacán is.

Gyaníthatóan összehangolt robbantássorozatról van szó.

Núri al-Máliki miniszterelnök fogadkozott kedden, hogy a hatóságok felülkerekednek a közelmúltbeli kegyetlen merényleteket elkövető terroristákon, és elüldözik őket az országból.

Irakban az év eleje óta megszaporodtak a síita többségű kormányzat ellen lázadó szunnita szélsőségesek hasonló támadásai.

Az ENSZ adatai szerint júliusban ezernél több emberéletet követeltek a merényletek – ez volt az elmúlt öt év legvéresebb hónapja Irakban. A belügyminisztérium közlése szerint az iraki hatóságok vallási erőszak által táplált „nyílt háborúval" állnak szemben. A hatóságok az elmúlt napokban fokozták a biztonsági intézkedéseket a fővárosban, utcákat zártak le, megerősítették a rendőri jelenlétet, és a korábbiaknál is több helikopter pásztázza a fővárost.