Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Óva intette a kurdokat a függetlenségtől Máliki

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. július 3. 13:20

Óva intette a kurdokat a teljes függetlenségre törekvéstől Núri al-Máliki iraki kormányfő július 2-án,  szerdán Bagdadban, szokásos heti tévébeszédében.

Irak demokratikus és szövetségi állam – mondta az iraki kormányfő és hozzátette: a kurdok által elfoglalt Kirkuk városa felett az iraki kormánynak vissza kell vennie az ellenőrzést. Azt is hangoztatta, senkinek sem szabad megengedi, hogy „kihasználja" az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) szélsőséges iszlamista szervezet előretörése nyomán kialakult helyzetet.

Megfigyelők szerint az iraki kormányfő így kívánja gyengíteni a szélsőséges szunnita szervezet lakosságon belüli támogatottságát.

Máliki az ILIÁ előretörésére figyelemmel hangsúlyozta: az ország biztonságáért és egységéért való harcnak elsőséget kell kapnia.

A miniszterelnök televíziós beszédében egyúttal amnesztiát ajánlott azoknak a törzseknek, akik ugyan harcoltak a kormány ellen, de „vér nem tapad a kezükhöz".

Maszúd Barzáni, az iraki autonóm terület, Kurdisztán elnöke a BBC-nek adott interjújában előző nap bejelentette: az észak-iraki kurdok néhány hónapon belül függetlenségi népszavazást tartanak. Barzáni az interjújában a kurdok „természetes jogának" nevezte, hogy saját államuk legyen.

A kurd fegyveres erők azután vették át Kirkuk város és környéke feletti ellenőrzést, hogy a hadsereg az ILIÁ előretörését látva kivonult a térségből. A Bagdadtól északra, kőolajban gazdag területen fekvő város stratégiailag fontos. Kirkuk ugyan nem képezi Kurdisztán részét, de a kurdok igényt tartanak rá.