Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pakisztáni kormány: az amerikai dróntámadások áldozatainak három százaléka civil

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 1. 8:02

A pakisztáni kormány adatai szerint az ország területén végrehajtott amerikai dróntámadások áldozatainak három százaléka volt civil, ami meglepően alacsony arány a korábbi összesítésekhez képest.

A pakisztáni szenátus elé terjesztett védelmi minisztériumi jelentés szerint 2008 óta a támadásokban 2227 ember halt meg, és közülük 67-en voltak polgári lakosok, vagyis a civil áldozatok aránya körülbelül 3 százalékos.

A minisztériumi jelentésben jóval kevesebb civil áldozat szerepel, mint független szervezetek vagy akár az iszlámábádi kormány korábbi összesítéseiben, amelyek esetenként 200-300 polgári áldozatról szóltak.

Ben Emmerson, a dróntámadásokat vizsgáló ENSZ-szakértő nemrégiben azt mondta, a pakisztáni külügyminisztérium arról tájékoztatta őt, hogy a dróntámadások kezdete, 2004 óta 400 civil halt meg. Emmerson most magyarázatot kér a pakisztáni kormánytól a nagy számbeli különbségre.

Pakisztánban sokan nem nézik jó szemmel az ország északnyugati, Afganisztánnal határos területen, iszlamista fegyvereseket rejtekhelyei ellen irányuló támadásokat, mert szerintük sértik az ország szuverenitását és túl sok civil áldozatot követelnek.

Navaz Sarif pakisztáni elnök múlt heti amerikai látogatásán a dróntámadások leállítására kérte Barack Obama amerikai elnököt. Washington azonban kulcsfontosságúnak tartja a légicsapásokat az al-Kaida és a tálib fegyveresek elleni harc szempontjából, és semmi jelét nem adja annak, hogy hajlandó lenne véget vetni a támadásoknak.

A The Washington Post azt írta a minap amerikai titkosszolgálati dokumentumokra hivatkozva, hogy Pakisztán éveken keresztül titokban támogatta az amerikai dróntámadások programját, noha a nyilvánosság előtt fellépett ellene. A lap úgy tudja, hogy az amerikaiak rendszeresen tájékoztatták Iszlámábádot a katonai akciók tervéről, végrehajtásuk eredményeiről.