Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pokolgépes merénylet az afgán védelmi minisztérium mellett

2013. március 10. 15:08

Tálib lázadók öngyilkos merényletet követtek el március 9-én, szombaton az afgán védelmi minisztérium épületegyüttese mellett, aminek következtében kilenc civil életét vesztette, további 13 pedig megsebesült – közölte az afgán rendőrség. Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter éppen Kabulban tartózkodik, és péntek este járt a védelmi minisztériumban.

A tálib lázadók szóvivője utólag közölte: nem Hagelt vették célba, hanem demonstrálni akarták, hogy még mindig képesek támadást végrehajtani az szigorúan védett Kabulban, még akkor is, amikor az amerikai védelmi miniszter ott tartózkodik.

A kelet-afganisztáni Hoszt tartományban ugyancsak öngyilkos merénylet történt szombat reggel. A kamikaze célpontja a nemzetközi és az afgán biztonsági erők egy közös járőre lett volna, de egy rendőr megállította. Ennek dacára működésbe hozta a robbanószerkezetet, s a detonáció következtében nyolc gyermek vesztette életét, kettő pedig megsebesült.

Bár a nemzetközi erők már 11 éve bevonultak Afganisztánba – volt olyan időszak, amikor több mint 130 ezer külföldi katona állomásozott az országban – a tálib lázadást nem sikerült elfojtani. A tálibok különösen aktívak keleten és délen, s egyre inkább a helyi biztonsági erőket támadják.

Az idén elkövetett tíz merényletből mindössze egy irányult NATO-katonák ellen, a többi esetben törzsi vezetők, rendőrök, katonák vagy az afgán hírszerző szolgálatok ügynökei kerültek célkeresztbe.