Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pokolgépes merényletsorozat Irakban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. június 17. 14:15

Negyvenre emelkedett késő estére a Bagdadtól délre fekvő iraki városokban június 16-án, vasárnap elkövetett pokolgépes merényletek halálos áldozatainak száma a helyi média jelentései szerint.

A gépkocsikba rejtett pokolgépekkel végrehajtott terrorcselekményekben további legkevesebb 80 ember sebesült meg – közölték kórházi és biztonsági források.

A korábbi jelentések húsznál több halottról és mintegy hatvan ember sebesüléséről tudtak.

Összesen legalább hét jármű robbant fel a Vászit tartománybeli Kút és el-Azízíja településen, valamint Nedzsefben, Násziríjában, Hillában, Túz-Hurmátliban és el-Mahmúdíjában.

Két autó robbant a nagy déli kikötővárosban, Bászrában.

A legtöbb áldozat Kútban és el-Azízíjában volt, ahol a merényleteket zsúfolt helyszíneken követték el.

Az északi Moszul közelében fegyveresek lelőttek hat rendőrt egy hadzári ellenőrzőpontnál – közölte a rendőrség.

A dél-iraki merényleteket egyelőre semmilyen csoport nem vállalta magára, de szunnita elkövetőkre utal, hogy a célpontok síiták lakta vagy síita többségű települések voltak.

A szunnita lázadók, köztük az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki szárnya gyakran veszi célba az országban többségben lévő síitákat és a biztonsági erőket.

Az utóbbi hónapokban mély politikai válságot átélő Irak felekezetközi feszültségeit tovább szítja a szomszédos Szíriában zajló polgárháború, ahol szunnita felkelők harcolnak a síita Irán támogatta Bassár el-Aszad elnök rezsimje ellen, s ahol a harcokban iraki szunniták és síiták is részt vesznek egy egymással szemben álló erők oldalán.

A fokozódó erőszakcselekmények, amelyeknek májusban több mint ezer áldozata volt, megfigyelők szerint Irakban is könnyen polgárháborús konfliktushoz vezethetnek. A helyzet a 2006-2007-es eseményeket idézi, amikor a szunniták és síiták közötti gyilkosságoknak több tízezren estek áldozatul.