Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiengesztelődés a sírok felett, munka a békéért

Szöveg: Snoj Péter |  2013. június 17. 15:01

Nagyon nagyra értékelem azt a tevékenységet, amit a hadisírok ápolása terén végeztek, hiszen a hadisírok a béke követei és a halott katona nem ellenség – köszöntötte Hende Csaba honvédelmi miniszter június 17-én a Parlamentben azokat a német és román diákokat, akik az elmúlt héten szombathelyi hadisírokat gondoztak.

1595955908

„Kiengesztelődés a sírok felett, munka a békéért" – így hangzik a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség mottója; e szervezet Európa szerte számos tábort rendez az emlékezni vágyó fiatalok számára. Az elmúlt héten Szombathelyen táboroztak és gondozták a helyi hadisírokat. Összesen 40 német, román és magyar diák dolgozott együtt az egyhetes tábor során.

Az első világháborús hadisírok gondozása mellett számos kulturális programon is részt vettek, így június 17-én, hétfőn ellátogattak a Parlamentbe is, ahol előbb a Honvéd Koronaőrség látványos bemutatóját nézhették meg, majd megtekintették a Szent Koronát is.

Országházi körútjuk végén Hende Csaba a honvédelmi tárca vezetője üdvözölte őket és önkéntes hadisírgondozó tevékenységük elismerése jeleként egy-egy emlékérmét adott át a fiatalok részére.

1595955908

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária