Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szíria szerint Egyiptom csatlakozott az amerikai-izraeli összeesküvéshez

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. június 17. 16:16

A szíriai kormány kemény hangú nyilatkozatban reagált június 16-án, vasárnap arra, hogy Egyiptom azonnali hatállyal megszakított minden diplomáciai kapcsolatot Szíriával.

Szíria „elítéli (Mohamed) Murszi (egyiptomi elnök) felelőtlen lépését" – tolmácsolta egy neve elhallgatását kérő szíriai kormányzati tisztségviselő a damaszkuszi kormány álláspontját.

E szerint Egyiptom „csatlakozott a Szíria elleni összeesküvők klikkjéhez, amelynek élén az Egyesült Államok és Izrael áll".

Az egyiptomi elnök szombaton késő este bejelentette: Kairó azonnali hatállyal megszakít minden diplomáciai kapcsolatot a Bassár el-Aszad elnök vezette szíriai rezsimmel; bezárják Kairóban a szíriai nagykövetséget, és hazahívják Damaszkuszból az egyiptomi ügyvivőt. Mohamed Murszi egyúttal fölszólította a Hezbollah libanoni síita szervezetet, hogy fegyveresei haladéktalanul hagyják el Szíriát, fejezzék be „a szíriai nép elleni agressziót".

Az egyiptomi bejelentés újabb jele annak, hogy egyre élesebb a szembenállás a Közel-Keleten a szunnita és a síita felekezethez tartozók között.

A szíriai kormány szerint az egyiptomi elnök azzal, hogy pártolja a külföldi katonai beavatkozást és repüléstilalmi övezet létesítését Szíriában, „Izrael, az Egyesült Államok és ügynökeinek szolgálatában" semmibe veszi Szíria szuverenitását és területi integritását.