Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Porosenko hárommilliárd dolláros programot jelentett be a hadsereg fejlesztésére

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. augusztus 25. 13:28

Hárommilliárd dolláros (710 milliárd forintos) programot jelentett be a hadsereg fejlesztésére a 2015 és 2017 közötti időszakra Petro Porosenko ukrán elnök augusztus 24-én, vasárnap, a döntést azzal indokolva, hogy országa a belátható jövőben folyamatos katonai fenyegetésnek lesz kitéve.

„Világos, hogy Ukrajna a belátható jövőben, sajnos, folyamatos katonai fenyegetésnek lesz kitéve. Meg kell tanulnunk nem pusztán együtt élni ezzel, hanem azt is, hogy mindig felkészültek legyünk az ország függetlenségének megvédésére" – mondta az államfő az ország függetlenségének 23. évfordulója alkalmából rendezett katonai parádén.

Az elnök elmondta, hogy a fegyveres erők fejlesztésére szolgáló milliárdokból harci repülőgépeket, helikoptereket és hadihajókat fognak vásárolni, ám szerinte ez „csak a szerény kezdetét jelenti az ukrán hadsereg újjászületésének".

„A háború onnan jött, ahonnan nem vártuk volna" – utalt az államfő Oroszországra, amelyet Kijev a kelet-ukrajnai lázadók felfegyverzésével és anyagi támogatásával vádol.

Az egykoron a Szovjetunióhoz tartozó Ukrajna 1991. augusztus 24-én kiáltotta ki függetlenségét.

Porosenko beszédét több ezren hallgatták a kijevi Függetlenség terén (Majdan). Sokan ukrán zászlót terítettek a vállukra, mások népviseletben jelentek meg a rendezvényen, amelynek részeként a tömeg elénekelte az ukrán himnuszt, miközben a téren felvonták a nemzeti zászlót. Az ukrán fővárosban páncélosok és katonák vonultak fel. A szervezők szerint a felvonulók közül százhúsz katona már megjárta a keleti frontot.

Bár a védelmi minisztérium adatai szerint a katonai kiadások 2014-ben 1,5 milliárd dollárt (355 milliárd forintot) tesznek ki, a hadsereg vezetői többször is arról panaszkodtak, hogy több pénzre lenne szükségük a kelet-ukrajnai Donyecket és Luhanszkot továbbra is ellenőrzésük alatt tartó oroszbarát szakadárok elleni harchoz.

Az ENSZ becslése szerint az ország keleti részében zajló összecsapásokban április óta mintegy kétezer ember vesztette életét.