Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rasmussen: a NATO-nak újabb lépéseket kell tennie a keleti tagállamok védelmére

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. április 12. 12:15

A NATO-nak további lépéseket kell tennie a szövetség tagállamainak védelme érdekében – jelentette ki április 11-én, pénteken Anders Fogh Rasmussen, a szervezet főtitkára, hozzátéve, hogy az intézkedéseknek csapattelepítéseket és hadgyakorlatokat is magukban kellene foglalniuk.

A NATO a kelet-európai tagállamok biztosítására fokozta a légi járőrözést a balti államokban, AWACS típusú, légtérfigyelő és -ellenőrző repülőgépeket telepített Lengyelországba és Romániába, valamint felülvizsgálta a fekete-tengeri haditengerészeti jelenlétét – hangsúlyozta Rasmussen a Roszen Plevneliev bolgár államfővel folytatott szófiai megbeszélése után tartott sajtótájékoztatóján.

A NATO-főtitkár elmondta, hogy a katonai szervezet lépéseket tesz a törvénytelen orosz akciók miatt kialakult instabilitás kezelésére. A szövetség képviselője politikai megoldást sürgetett és megismételte korábbi kijelentését, amely szerint bár a katonai tömb tagállamai nem tárgyalnak katonai akcióról, minden szükséges intézkedést megtesznek annak biztosítására, hogy hatékony legyen a kollektív védelem.

Rasmussen szerint ellentétesek a nemzetközi normákkal az arra irányuló orosz próbálkozások, hogy erővel új választóvonalakat hozzanak létre Európában, korlátozzák Ukrajna szuverenitását és újrateremtsék Moszkva befolyási övezetét.

A szervezet csütörtökön műholdas felvételeket tett közzé, amelyeken az látható, hogy 35-40 ezer orosz katona, s tankok, repülőgépek, tüzérségi fegyverek állomásoznak az ukrán határ mentén. Rasmussen ennek kapcsán arra szólította fel Oroszországot, hogy vonja vissza a fegyveres erőket a határ közeléből és kezdjen párbeszédet a nyugati országokkal.

„Senki nem akarja elszigetelni Oroszországot, Oroszország szándékosan szigeteli el magát, minden egyes nappal egy kicsit jobban" – mondta a NATO főtitkára.