Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rasmussen: Oroszország nem érte el célját a grúz háborúval

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 7. 16:55

A NATO főtitkára szerint Oroszországnak nem sikerült eltávolítania Grúziát az észak-atlanti szövetségtől a 2008-as háborúval.

„Ha a 2008-as konfliktus célja az volt, hogy (Moszkva) beleavatkozzon a NATO nyitott kapuk elvét követő politikájába és bővítésébe, akkor kudarcot vallott, mivel egyetlen országnak sincs joga beleavatkozni a szövetség döntéseibe" – jelentette ki szeptember 6-án, csütörtökön Tbilisziben Anders Fogh Rasmussen. A főtitkár Jerevánból érkezett a grúz fővárosba, ahonnan Bakuba utazik tovább.

„A független államoknak joguk van eldönteni, hogy együtt akarnak-e működni a NATO-val Reméljük, hogy Oroszország tiszteletben fogja tartani ezt a döntést" – hangsúlyozta a főtitkár, megerősítve, hogy a NATO szilárdan támogatja Grúzia területi egységét és szuverenitását nemzetközileg elismert határai között.

Emlékeztetett, hogy a NATO 2008-as bukaresti csúcstalálkozóján olyan döntés született, hogy Grúzia feltétlenül a szövetség tagja lesz. Ezt a döntést a NATO májusi chicagói csúcstalálkozója megerősítette – emlékeztetett.

A főtitkár szerint Grúzia már azon a ponton van, hogy a szövetség részévé váljon. Emlékeztetett arra, hogy a kaukázusi ország Miheil Szaakasvili grúz elnök hatalomra jutása óta kopogtat a szövetség ajtaján, noha Oroszország a leghatározottabban ellenzi ezt.

Dicsérte Grúzia részvételét az afganisztáni nemzetközi misszióban, és kiemelte, hogy a nem NATO-tag államoké közül a grúziai kontingens lesz a legnagyobb az ősz folyamán. A NATO a misszió befejezése, 2014 vége után is segít megőrizni a rendet Afganisztánban – ígérte.

Rasmussen érintette az október elsejére kiírt grúz parlamenti választások témáját is, mondván, hogy ez az esemény „a demokrácia tökéletes próbája lesz". „Remélem, hogy ennek a folyamatnak az összes politikai szereplője felelősségteljesen tölti be szerepét" – mondta.

CímkékNATO