Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Regionális szövetséget alakítana Teherán

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. december 10. 22:51

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet leküzdéséhez regionális szövetségre lenne szükség, egy ilyen koalíció sokkal hatékonyabban vehetné fel a küzdelmet a dzsihadisták ellen, mint az Egyesült Államok által vezetett terrorellenes együttműködés – hangsúlyozta Haszan Róháni iráni elnök egy teheráni konferencián.

Teherán politikailag és katonailag is – főként tanácsadók segítségével – támogatja Irakot és Szíriát az iszlamisták elleni küzdelemben, nem vesz részt azonban az amerikaiak vezette terrorellenes szövetségben. Az iszlám köztársaság korábban többször is megkérdőjelezte a nemzetközi terrorellenes koalíció valódi célját.

Az erőszak és a szélsőségesség témájáról szóló keddi konferencián az iráni, iraki és szíriai külügyminiszterek először tartottak háromoldalú egyeztetést az IÁ elleni együttműködésük megerősítésére.

„Irán, Irak és Szíria már a kezdetektől ugyanúgy vélekedik a terrorizmus és szélsőségesség elleni küzdelemről, és így együttműködésük szükségszerű" – mondta Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter, miután szíriai kollégájával, Valíd Moallemmel, valamint az iraki külügyi tárca vezetőjével, Ibrahim Dzsafarival találkozott.

Róháni a konferencia megnyitóján azt mondta, hogy ha a térség államai megegyeznek, lehetővé válik a szélsőséges dzsihadisták legyőzése, és több ezer nő, férfi és gyermek felszabadítása, akiket fogva tartanak vagy üldöznek a szélsőségesek. „Ebben az esetben nem lenne szükség idegenek jelenlétére" – tette hozzá, az Egyesült Államok vezette koalícióra utalva.

Az iráni államfő emellett ismételten felszólította a terrorizmust támogató országokat, hogy hagyjanak fel a terrorcsoportok közvetett vagy közvetlen pénzelésével.

Teherán gyakran vádolja Szaúd-Arábiát és Katart a szélsőséges szunnita szervezetek pártolásával.

Az iraki és szíriai diplomácia vezetőin kívül részt vett a tanácskozáson az afgán alelnök, Aszif Ali Zardari korábbi pakisztáni államfő és Dominique de Villepin egykori francia miniszterelnök.