Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendőrőrsöt támadtak meg a tálibok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 23. 11:20

Tálib fegyveresek ütöttek rajta egy rendőrőrsön március 20-án, csütörtökön a kelet-afganisztáni Dzsalálábádban, a támadásban legalább nyolc ember meghalt, húszan megsebesültek.

A médiához eljuttatott üzenetükben a tálibok vállalták a támadást, hűen múlt heti fenyegetőzésükhöz, amely szerint erőszakcselekményeikkel meg fogják zavarni az április 5-én esedékes afgán elnökválasztást.

A rajtaütés közvetlenül napkelte előtt egy robbanóanyaggal megrakott gépkocsi felrobbantásával indult – közölte Nangarhar tartomány kormányzójának szóvivője. A megtámadott rendőrőrs a tartományi kormányzó dzsalálábádi rezidenciája közelében található.

A robbantás után kialakult tűzharcban a rendőrök öt támadót megöltek, egy vagy két támadó viszont az épület belsejébe menekülhetett Szedik Szeddiki, a belügyminisztérium szóvivője szerint. A szóvivő úgy tudta, két rendőr és egy polgári személy halt meg a támadásban. A sebesültek között 14 rendőr van.

Hazrat Huszain Masrakival rendőrségi szóvivő szerint a detonációban megrongálódott az afgán állami rádió és televízió közelben álló épülete is.

Az iszlamiszta lázadók számos merényletet követnek el Dzsalálábádban, az erősségüknek számító Kelet-Afganisztánban, valamint Dél-Afganisztánban is. A biztonsági erők szerdán legalább két, út mentén elhelyezett pokolgépet találtak a szigorúan őrzött Dzsalálábád-Kabul útvonalon, de sikerült hatástalanítaniuk a szerkezeteket.

Kedden az észak-afganisztáni Farjáb tartomány székhelyén legalább 16 ember vesztette életét egy zsúfolt piac ellen elkövetett öngyilkos merényletben, több mint húsz ember megsebesült.