Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robbantásos merényletek Kabulban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. szeptember 7. 15:55

Két robbantásos merényletet követtek el szeptember 5-én, hétfőn Kabul belvárosában, a védelmi minisztérium közelében, az éjszakai órákban pedig egy harmadik robbanás rázta meg a főváros központját. Az első két merénylet elkövetőjeként az afganisztáni tálibok jelentkeztek, az afgán egészségügyi tárca közlése szerint legalább 24-en vesztették életüket, és 91-en megsebesültek.

Félő, hogy az áldozatok száma még emelkedhet, különösen az első két merényletet néhány órával később követő harmadik robbanás miatt.

Értesülések szerint a harmadik robbanást követően fegyverropogást lehetett hallani a főváros egy boltokkal és üzletekkel teli részéről, egyes jelentések szerint egy vendéglőt ért támadás. A környéket a hatóságok lezárták, egyelőre nem tudni, pontosan mi történt, és vannak-e áldozatok.

Mohammad Radmanis, a védelmi tárca szóvivője korábban elmondta: egy öngyilkos merénylő robbantott a védelmi minisztériumnál, miután az első támadás helyszínére siettek a biztonsági erők tagjai és civilek is, hogy segíthessenek a sebesülteken.

Szemtanúk arról számoltak be, hogy mentőautókkal vitték a halottakat és a sebesülteket a minisztérium bejárata elől az afgán főváros kórházaiba. A két merényletet éppen a munkaidő végén követték el, amikor számos dolgozó elhagyta az épületet.

A Tolo News helyi tévéállomás szerint két öngyilkos merényletről van szó.

Az afgán védelmi tárca épülete a pénzügyminisztérium, az elnöki palota, valamint az olajipari és bányászati ügyek minisztériuma közelében található.

Zabiullah Mudzsahid, a tálib mozgalom szóvivője megerősítette, hogy a kabuli kormány ellen 15 éve fegyveres harcot folytató szélsőségesek követték el a hétfői támadást.