Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rövidesen visszatérnek az ENSZ vegyifegyver-szakértői Szíriába

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. szeptember 19. 10:16

Az ENSZ vegyifegyver-szakértői hamarosan visszatérnek Szíriába, hogy kivizsgálják a rezsimmel és az ellenzékkel szemben megfogalmazott különböző vádakat – közölte szeptember 18-án, szerdán a csapat svéd vezetője.

„Igen, visszatérünk Szíriába. A naptárbeosztásunk még nincs kész, ezért nem tudom megmondani, pontosan mikor, de hamarosan" – mondta Aake Sellström az AFP francia hírügynökségnek.

A szakértők, akik augusztusban tettek látogatást az arab országban, szeptember 16-án közzétett jelentésükben arra a megállapításra jutottak, hogy nagy mennyiségű vegyi fegyvert vetettek be a szíriai konfliktusban. A jelentés szerint „világos és meggyőző bizonyítékok" vannak arra, hogy az augusztus 21-i, Damaszkusz környéki támadásban szarin ideggáz ölt meg legalábbis több száz, amerikai források szerint 1400-nál is több embert.

„A benyújtott jelentés részleges" – indokolta Sellström a visszatérés tervét, megjegyezve, hogy a kormánnyal és az ellenzékkel szembeni vádak közül szerinte 13-at vagy 14-et érdemes kivizsgálni. „Van néhány olyan, az ENSZ-főtitkár elé terjesztett vád, amely még márciusban fogalmazódott meg" – mondta a svéd szakértő. Mint hozzátette, az ellenőrök nem vizsgálják, ki hajtotta végre az augusztus 21-i támadást, „az nem a mi feladatunk".

A csapat feladatait „egy héten belül" kitűzik, az összes vádra kiterjedő újabb jelentés pedig „körülbelül október végéig" készülhet el Sellström szerint.