Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sok civilt öltek meg a kormányerők

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 14. 8:37

Ellenzéki aktivisták szerint 26 embert, közöttük sok gyermeket öltek meg január 13-án, vasárnap a szír kormányerők, amikor légierővel és tüzérséggel támadták Damaszkusz lázadók kezén lévő keleti peremvárosait, közöttük Gútát.

Gútában a támadásnak legalább kilenc civil áldozata volt az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szerint. Az emigráns emberjogi szervezet elnöke, Rámi Abder-Rahmán elmondta, hogy a konfliktus 22 hónapja alatt 3500 gyermek halt meg Szíriában.

A kormányerők légierővel, rakétákkal és tüzérséggel végrehajtott támadása a legsúlyosabb, amióta a lázadók két hónapja elfoglaltak egy helikopterbázist és eltorlaszolták a fő nemzetközi repülőtérhez vezető utat.

A lázadók öt napja lövik rakétagránátokkal és aknavetőkkel a közelben lévő Muleiha légi támaszpontot. A támaszponton számos harckocsit, páncélozott járművet és lőszert őriznek. Az ellenzéki Damaszkuszi Médiaközpont jelentése szerint a lázadó Szíriai Szabad Hadsereg fegyveresei megsemmisítettek öt harckocsit és egy páncélos járművet. A hadsereg megtorlásul 600 rakétagránátot lőtt ki a városra.

A kormányerők tüzérséggel lőtték a fővárostól délre fekvő Daraját, Beit-Száhemet és Muamadíja-as-Sámot is.

A kormánycsapatok a légierő, a tüzérség és a damaszkuszi Kaszjún-hegyen és a környékbeli támaszpontokon hadrendbe állított rakéták segítségével próbálják meg feltartani a lázadókat, akik több szunniták lakta peremvárost már elfoglaltak a főváros körül. A lázadóknak azonban nincsen elegendő emberük és nehézfegyverük a Damaszkusz elleni ostromhoz, ahol becslések szerint több mint 70 ezer, többségében az alavita kisebbséghez tartozó katona állomásozik.

Az ország északi részén, Aleppóban a hírszerzés egyik székhelye, egy légitámaszpont és a nemzetközi repülőtér körül folytak a harcok. Egy fiatal férfi meghalt, három másik civil pedig megsebesült, amikor akna csapódott be az al-Anszari negyedben.

A lázadás tűzfészkének számító Deraa tartományban három települést lőtt tüzérséggel a kormányhadsereg és több embert őrizetbe vettek.

Vasárnapi török médiajelentések szerint a kormányerők repülőgépei támadták a török határ közelében fekvő Azaz városát. A légitámadásban legalább 34 szír megsebesült, akiket Kilis török tartományba szállítottak át kezelésre, közülük heten belehaltak sérüléseikbe.

2011 márciusa, a lázadás kezdete óta több mint 60 ezren haltak meg Szíriában.

Címkékaknavető