Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Spanyolország mégis kiadhatja a venezuelai katonai hírszerzés volt vezetőjét az Egyesült Államoknak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2019. november 10. 19:52

A spanyol központi büntető törvényszék engedélyezte, hogy az ügyészség újra kezdeményezze Hugo Armando Carvajal, a venezuelai katonai hírszerzés volt vezetője kiadását az Egyesült Államoknak, ahol egyebek mellett kábítószer-kereskedelemmel vádolják.

A törvényszék egyik kamarája szeptemberben elutasította az ügyészség indítványát Carvajal kiadására, mert nem találta elég pontosnak a vádakat ellene. Egy meg nem nevezett forrás most közölte az AFP hírügynökséggel, hogy a törvényszék azóta megkapta a vádak pontosítását, és az ügyészség fordulhat kérelmével a törvényszék egy másik kamarájához. A törvényszéknek ez a döntése még nem hivatalos, előbb jóvá kell hagynia a kormánynak.

Hugo Carvajalt, aki Hugo Chávez néhai venezuelai elnök egykori bizalmasa volt, 2008-ban vádolták meg az Egyesült Államokban azzal, együttműködött a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerilláival azért, hogy „kokainnal árasszák el" az észak-amerikai országot. A vádemelés alapján nemzetközi körözést adtak ki ellene.

Az ötvenkilenc éves volt kémfőnök a szeptemberi meghallgatásán megalapozatlannak nevezte a vádakat, szerinte ezek politikai indíttatásúak, és az Egyesült Államok valódi célja, hogy értékes információkat szerezzen tőle. Carvajal elismerte hogy valóban találkozott a FARC vezetőivel, de állítása szerint ezt Chavez megbízásából és a kolumbiai kormány tudtával tette, a kolumbiai békefolyamat tárgyalásainak keretében. A tábornok 2004 és 2011 között vezette Venezuela katonai hírszerzését. Hugo Carvajal nyilvánosan elismerte Venezuela ideiglenes elnökeként Juan Guaidó ellenzéki vezetőt Chávez utódja, Nicolás Maduro ellenében.