Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szerb háborús bűnöst adhatnak ki Zágrábnak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 17. 17:45

Ausztrália zöld jelzést adott egy háborús bűncselekményekkel vádolt szerb férfi Horvátországnak történő kiadatásához – vált ismertté november 17-én, szombaton hivatalos forrásokból. Dragan Vasiljkovic, akit Dragan kapitány néven is ismernek, egy szerb félkatonai alakulat parancsnoka volt az 1991-1995-ös délszláv polgárháborúban.


Az azóta ausztrál állampolgárságot szerzett férfi tagadja, hogy háborús bűnöket követett volna el.

Az 55 éves Vasiljkovic, aki Ausztráliában a Daniel Snedden nevet használja, hat éve küzd a kiadatás ellen. Az ausztrál rendőrség 2006-ban vette őrizetbe Zágráb követelésére.

A horvát hatóságok azzal vádolják, hogy a szerb-horvát háború elején egy knini szerb félkatonai alakulat parancsnokaként horvát katonák és polgári személyek, valamint külföldi újságírók elűzésére, megkínzására vagy megölésére adott parancsokat a közép-horvátországi Glinában.

Vasiljkovic már minden jogi lehetőséget, fellebbezést kimerített, és egyedül Jason Clare ausztrál igazságügyi miniszter kegyelmében bízhat, akinek azonban szóvivője szerint az a véleménye, hogy a szerb férfinak horvát bíróság előtt felelnie kell tetteiért.