Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Széteshet az izraeli kormány a hadkötelezettség reformja miatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. május 29. 8:35

Felbomolhat az izraeli kormánykoalíció, ha nem születik meg a hadkötelezettség reformja és nem szüntetik meg az ultraortodoxok kiváltságait – figyelmeztette május 27-én, hétfőn Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt a második legnagyobb párt vezetője.

Jair Lapid pénzügyminiszter azután beszélt erről, hogy eredménytelenül ért véget az ultraortodoxok katonai szolgálatát szabályozó törvényjavaslattal foglalkozó bizottság ülése.

Lapid pártja többek között annak köszönhette sikerét a januári előre hozott parlamenti választásokon, hogy megígérte: a jövőben az ultraortodoxok is „szerepet vállalnak a katonai szolgálat" terheiből.

A katonai szolgálat 18 éves kortól kötelező Izraelben, de az ultraortodox vallási főiskolák, a jesivák több ezer diákja mentességet élvez.

Az ultraortodoxok ellenzik a katonai szolgálatot, amely akadályozza a szigorú vallási előírásoknak megfelelő életvitelt, míg a katonai szolgálatot letöltő izraeliek igazságtalannak tartják a rendszert.

„Vagy egyenlő tehermegosztás lesz, vagy szétesik a kormány" – mondta Lapid pártja, a Jes Atíd (Van Jövő) tanácskozásán.

A politikus kijelentése várhatóan hosszú vita nyitányát jelenti. Benjámin Netanjahu maga is úgy vélte, hogy számos „határidő és válság" lesz addig, amíg a kérdésekben végleges megállapodás születik. Hangsúlyozta azonban, hogy végül megtalálják a megoldást és elfogadják a törvényt.

Izrael állam megalakulása után csak néhány száz jesiva-hallgató részesült ebben a kedvezményben, azzal a céllal, hogy támogassák a vallási tanulmányokat, miután a nagy európai zsidó iskolákat a nácik és a kiszolgálóik elpusztították a második világháború idején. Az évek során azonban a kivételezettek száma elérte a több tízezret.