Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átfogó ellenőrzésen a C-17-esek

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. május 29. 7:29

Megkezdődött a C-17-es Globemaster szállító repülőgépek esedékes átfogó átvizsgálása Pápán. Az első gép már átesett az úgynevezett HSC ellenőrzésen, amit az illetékesek rendkívül hatékonynak és eredményesnek ítéltek.

Tavasszal és nyáron Home Station Check (HSC) ellenőrzést végeznek a C-17-es Globemaster repülőgépeken Pápán. A HSC olyan átfogó átvizsgálást és karbantartást takar, amelyeket száznyolcvan naponként rendszeresen végre kell hajtani a hatalmas repülőgépeken. Ez a gyakorlatban tényleges lényegi áttekintést jelent, amely a fedélzeti rendszerek működésének vizsgálatát éppúgy magában foglalja, mint a repülőgép általános állapotának felmérését vagy az esetleges rozsdásodás kezelését.

„A HSC alatt a C-17-es minden rendszerét átvizsgáljuk: azokat is, amelyeket naponta használnak, és azokat is, amelyeket nem. A cél az, hogy biztosítsuk: a repülőgép bevetésre kész állapotban legyen, és biztonsággal lehessen működtetni" – mondta Jhames Illanez százados, a munkálatokért felelős tiszt. Az átvizsgálás alapos tisztítással és a repülőgépek lemosásával fejeződik be.

1595954816

A HSC rutineljárásnak tekinthető a szakemberek számára. A szabályok értelmében rendszeresen elvégzik a szükséges ellenőrzéseket 2009, a nehéz légiszállító flotta működésbe állása óta: a SAC 02-es gép esetében az idén tavasszal elvégzett munkálatok azért számítanak különlegesnek a legtöbb korábbihoz képest, mert már másodjára került sor az ellenőrzésre Pápán. Korábban a repülőgépeket az Egyesült Államokban vizsgálták át, ám mivel ma már Magyarországon is rendelkezésre áll a HSC képesség, a hosszú utazásra már csak a téli ellenőrzések esetében van szükség, mivel Pápán nincs megfelelő méretű fedett épület a hideg időben elvégzendő munkák kivitelezéséhez. A jövőben azonban várhatóan ehhez is megteremtik majd a feltételeket.

Illanez százados szerint az áprilisi ellenőrzés teljes sikerrel járt, és teljesítette céljait. Az alapos tervezés és az együttműködés biztosította a munka hatékonyságát, gyorsaságát és költségkímélő voltát. „Jelentős mennyiségű pénzt spóroltunk meg az ellenőrzés során. Eredetileg két hetesre terveztük a munkát, de végül mindössze négy nap alatt sikerült mindent elvégeznünk", összegzi a tiszt.

A nyári hónapokban a másik két C-17-est is Pápán esik majd át a menetrendszerű HSC ellenőrzésen.

Fotó: heavyairliftwing.org

Címkékgyakorlat