Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szíria-konferencia: a terrorizmus kérdése minden másnál fontosabb

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 13. 13:49

Minden további tárgyalást megelőzően először is a Szíriában tomboló terrorizmust kell napirendre venni – közölte február 12-én, szerdán a szíriai kormányküldöttség a genfi béketárgyalásokon.

A Bassár el-Aszad elnök kormányát képviselő diplomaták szerint nincs értelme a terrorizmus kérdéséről és egy átmeneti kormány létrehozásáról párhuzamosan tárgyalni – jelentette a szíriai állami televízió.

Feiszál Mekdád külügyminiszter-helyettes úgy nyilatkozott, Szíria kormánya kész a jelenlegi tárgyalások alapját képző 2012-es Genf-1 békekonferencián kiadott nyilatkozatról tárgyalni, a dokumentumba foglalt pontok sorrendjének megfelelően. A politikai átmenet a megegyezés hatodik pontját alkotja, míg az első helyen az erőszak beszüntetése áll – tette hozzá Mekdád.

A küldöttség az ellenzék által benyújtott tervezetre reagált, amelyet a szerdai közvetlen találkozó alatt adtak át Lahdar Brahíminak, az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottjának, illetve a kormányképviselőknek. Az ellenzéki testület átmeneti kormány létrehozását szorgalmazza, amely az ENSZ ellenőrzése alatt ügyelne az általános tűzszünetre, s amely felhatalmazást kapna mind a kormánycsapatok, mind a felkelők oldalán harcoló idegen fegyveresek kiűzésére. A szíriai kormány az ellene harcoló fegyveresek majdnem mindegyikét terroristának tekinti.

A megrekedt tárgyalási folyamat előmozdítása érdekében Brahími a továbbiakban nagyobb szerepet szán Moszkvának és Washingtonnak. Az ellenlábasok között közvetítő diplomata a nagyhatalmak bevonásától azt reméli, hogy az általuk gyakorolt nyomás miatt a tárgyaló felek nagyobb hajlandóságot fognak mutatni a párbeszédre.

Egy ENSZ-szóvivő elmondása szerint a közvetítő szerdán találkozott Gennagyij Gatyilov orosz külügyminiszter-helyettessel, hozzátéve, hogy csütörtökön közös értekezletet tartanak, amelyen Gatyilov mellett Wendy Sherman amerikai külügyi államtitkár is részt vesz.

Az ellenzéki tárgyalótestület egyik tagja, Anazs el-Abde ugyancsak felszólította a szír kormányt támogató orosz vezetőket, bírják nagyobb nyitottságra Aszad küldöttjeit.