Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzeti színekben – Magyar Honvéd magazin kiajánló

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. február 13. 14:55

Két éve teremtődtek meg a feltételei annak, hogy az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegységének katonái trikolorban díszelegve színesítsék és ezzel is emeljék állami ünnepségeink méltóságát.

1595967028
A piros-fehér-zöld trikolor koncepcióján dr. Szarka Gábor, a HM korábbi kabinetfőnöke és az akkor még ezredes Kun Szabó István (ma dandártábornoki rendfokozattal az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka) közösen kezdett el dolgozni. Amikor kormányzati szinten körvonalazódtak a Honvéd Koronaőrség, majd a Honvéd Palotaőrség létrehozásának a tervei, mindkettőjük számára magától értetődő volt, hogy az új katonai szervezeteknek külső megjelenésben is alkalmazkodniuk kell az alaptevékenységhez, azaz például a Szent Korona egykori őrzőinek ruházatára jellemző skarlátvörös színt a honvéd koronaőrök egyenruháján is nyomatékosan meg kell jeleníteni. Miután pedig a palotaőrség ékítményeinek palackzöld színével kapcsolatos ötleteik is meghallgatásra találtak, zöld utat kapott az az elképzelés is, hogy a díszzászlóalj aranyról fehérre történő színváltásával a díszegység három alakulata ezután nemzeti színekben, piros-fehér-zöldben pompázzon.

A premierre 2012. október 23-ig kellett várni, vagyis alakzatban nyilvánosan ekkor állt össze először a díszegység három alakulata által megkomponált trikolor formáció, s a Kossuth téri állami ünnepség keretében történt meg az ősbemutató.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin február 14-én, pénteken megjelenő számában!)