Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szíriából érkező iszlamisták ellen képezik ki az orosz biztonsági erőket

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 6. 19:23

Az orosz biztonsági erők egyik egységét arra képzik ki, hogy tagjai felvehessék a harcot a jelenleg Szíriában harcoló csecsenföldi iszlamista fegyveresekkel abban az esetben, ha azok a Közel-Keletet elhagyva az észak-kaukázusi régióban harcolnának tovább – közölte december 5-én, csütörtökön a csecsen elnök.

A Kremlben sokan attól tartanak, hogy az Oroszországban született, de jelenleg Bassár el-Aszad szíriai elnök hatalmának megdöntéséért harcoló, egykori csecsen harcosok hazatérhetnek és csatlakozhatnak azokhoz a lázadókhoz, akik iszlám államot akarnak létrehozni Csecsenföldön és a déli körzetek más, muzulmán többségű területein.

Hivatalos források közölték, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő szíriai csoportok tagjai között mintegy négyszáz orosz harcos van, szakértők szerint azonban a valós szám ennél jóval magasabb. Az Oroszország elleni csecsen háborúk több csecsen veteránja vezető pozíciókig jutott a szíriai felkelők soraiban.

„Ezek a banditák naponta tesznek közzé videofelvételeket, amelyek szerint Szíria után Észak-Kaukázusba jönnek és felforgató-, illetve terrorcselekményekbe kezdenek" – közölte Ramzan Kadirov, Csecsenföld vezetője.

„A fenyegetéseket hallva nem ülhetünk és várhatunk csendben arra, hogy ez a pestis elérje Oroszországot… a rendőrség és a köztársaság vezetése megelőző intézkedéseket foganatosított" – olvasható az elnök sajtóközleményében, amely a tartományi kormányzat internetes oldalán jelent meg szerdán.

Kadirov szóvivője nem közölt további részleteket.

Csecsenföldön, s a vele nyugatról, illetve keletről határos Ingusföldön és Dagesztánban iszlamista lázadók egy pontosabban nem körvonalazott észak-kaukázusi „emírség" létrehozásáért harcolnak. A korábban főként Csecsenföldet sújtó fegyveres összecsapások mostanára elcsitultak, s úgy tűnik, hogy a harcok súlypontja Ingusföldre és Dagesztánra tevődött át, ahol szinte mindennaposak a lázadók és a rendfenntartók közötti összetűzések.