Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szíriai lövedékek csapódtak be a Golán-fennsíkon

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 26. 13:25

Szíriából kilőtt gránátlövedékek csapódtak be szeptember 25-én, kedden a Golán-fennsíkon mezőgazdasági területre – közölte az izraeli hadsereg.

A szíriai hadsereg lázadókra kilőtt lövedékei az Izrael által 1967-ben Szíriától elfoglalt és 1981-ben annektált Golán-fennsíkon lakatlan, mezőgazdasági területre hullottak, s nem sebesítettek meg senkit.

A szíriai felkelés 18 hónapja alatt már másodszor csapódtak be szíriai lövedékek Izrael ellenőrizte területre, legutóbb július 23-án hullottak aknák izraeli oldalon, egy kilométer mélységben.

Az izraeli rádió szerint heves harcok dúltak kedden Szíriában el-Kuneitra térségében, s onnan érkezhettek az eltévedt gránátok. Az izraeli hadsereg a keddi incidens után közölte, hogy panasszal élt az ENSZ békefenntartó egységeinél, amelyek a Szíria és Izrael közötti elválasztó zónát ellenőrzik.

Izrael a múlt héten hadgyakorlatot tartott a Golán-fennsíkon, hogy egy esetleges Irán elleni megelőző csapás és a szíriai felkelés nyomán kialakult feszültség miatt ellenőrizzék a katonaság harckészültségét azon a határszakaszon.