Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Maratoni toborzó

Szöveg: Várkonyi Zsolt főtörzsőrmester |  2012. szeptember 26. 13:57

Maratoni távot futottak a hajdúsági katonák szeptember 20-án. Simonyi óbester huszárezredesre, a Toborzó Iroda névadójára és a névadományozás negyedik évfordulójára emlékeztek a katonasportolók.

1595942145

Ezúttal hivatásos, szerződéses és önkéntes műveleti tartalékos katonák, valamint a Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Középiskola és Kollégium katonai osztályainak diákjai együtt teljesítették az ötödik alkalommal megrendezett Simonyi óbester Toborzó Emlékfutást, melyhez az érintett településeken csatlakoztak a diákok és a sportot, a rendszeres testmozgást támogató felnőttek is. Az esemény célja – az emlékezés mellett – a sport és a katonai hivatás népszerűsítése volt, valamint a katonák az egészséges életmód fontosságára is fel akarták hívni a figyelmet.

A Hajdúnánás – Hajdúdorog – Hajdúvid – Hajdúböszörmény – Debrecen-Józsa – Debrecen útvonalon teljesített 42 kilométeres toborzófutást a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Debreceni Szervezete, a Debreceni Honvéd Horgász és Szabadidő Sportegyesület, valamint a katonai toborzók együttes összefogásával szervezték. Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság szervezeti elemeként működő 2. Katonai Igazgatási Központ debreceni Toborzó Irodája – a Honvéd Vezérkar főnökének engedélye alapján – Simonyi óbester Debrecenbe érkezésének 190. évfordulóján, 2008. szeptember 23-án vette fel a legendás hírű huszártiszt nevét, mellyel a hajdúsági toborzók évek óta végzett eredményes szakmai munkáját ismerték el.

1595942146

A futók célba érkezését követő ünnepi megemlékezésen részt vett Kálmán László mérnök alezredes, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnokának helyettese, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokának képviseletében megjelent Dr. Lippai Péter ezredes, parancsnokhelyettes, valamint Emődy Dániel, a Pro Patria Alapítvány Simonyi óbester Regionális Szervezet elnöke. A Toborzó Iroda bejáratánál rendezett ünnepség kezdetén a sportolók nevében Garda Árpád tartalékos százados egy kopjafát adott át megőrzésre Nagy Zoltán mérnök alezredesnek, a Katonai Igazgatási Központ parancsnokának, melyre a futás során érintett települések polgármesterei emlékszalagot kötöttek, ezzel is támogatva a kezdeményezést.

A megemlékezésen Dr. Csohány János egyháztörténész professzor méltatta „a legvitézebb huszár", Simonyi óbester életútját és a nevéhez kapcsolódó jeles eseményeket. Tóth Imre százados, a Toborzó Részleg megbízott vezetője ünnepi beszédében röviden tájékoztatást adott a Toborzó Iroda 2001. november 12.-i átadása óta végzett tevékenységről, az eddig elért eredményekről. Az utóbbi időszakban nagy hangsúlyt kapott az Önkéntes Tartalékos Rendszer létrehozása, melynek kapcsán 125 fő önkéntes műveleti tartalékos katona szerződéskötését készítették elő ebben az évben. Beszéde végén a toborzásért felelős vezető kiemelte: a katonai pályára irányításban új lehetőségeket biztosít, hogy a Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Középiskola és Kollégium idén két katonai osztályt is indított, illetve a toborzók a katonai alapismeretek tantárgy oktatásával részt vesznek a KatonaSuli programban. Tóth százados hangsúlyozta, hogy az országosan kiemelkedő eredmények eléréséhez hozzájárultak a városban működő Bocskai dandár katonái is, akik a toborzókkal együtt sokat tesznek azért, hogy a megye lakossága minél jobban ismerje meg az önkéntes Magyar Honvédséget.

1595942146

Az ünnepi beszéd után az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, valamint a névadományozást kezdeményező Pro Patria Alapítvány Simonyi Óbester Regionális Szervezetének képviselői megkoszorúzták a Toborzó Iroda bejáratánál lévő emléktáblát.