Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tagadnak a szakadárok: percről percre a lelőtt utasszállítóról

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. július 19. 6:53

Barack Obama amerikai elnök szerint egyértelműen rakétával lőtték le a csütörtökön lezuhant maláj utasszállítót Kelet-Ukrajna légterében. Az ENSZ BT vizsgálatot és felelősségre vonást hirdet, a nagyhatalmak tűzszünetre szólítanak. A 298 áldozat között bizonyosan nincs magyar. (Összeállításunk folyamatosan frissül. Legutóbb frissítve: július 19-án 20:18-kor.)

1595975736

Július 19. 20:18

Ukrajna nemzetközi jogi kereseteket készít elő annak érdekében, hogy nyilvánítsák világszerte terrorszervezetekké a donyecki és a luhanszki szakadárok úgynevezett „népköztársaságait" – közölte Petro Porosenko ukrán elnök szombaton, amikor Kijevben fogadta Frans Timmermans holland külügyminisztert.

Timmermans azt hangsúlyozta, hogy elsődleges fontosságúnak tartja az elhunytak hazaszállítását. „A családok várják, hogy eltemethessék áldozatul esett hozzátartozóikat" – jegyezte meg.

„Sokkoltak bennünket azok a hírek, amelyek szerint a holttesteket állítólag egyik helyről a másikra szállítják" – jelentette ki, hozzátéve: a hollandokat feldühítette az, amit erről hallottak.

„Amint kezünkben lesznek a bizonyítékok, nem állunk meg addig, amíg a bűnösök bíróság elé nem állnak. Nemcsak azoknak kell felelniük a törvény előtt, akik a rakétát kilőtték, hanem azoknak is, akik ezt lehetővé tették. A nemzetközi közösségnek egyesülnie kell ennek elérése érdekében" – hangsúlyozta a miniszter.

Timmermans kijelentette, hogy a malajziai utasszállító gép katasztrófája „kinyitotta Európa szemét arra, ami Ukrajnában folyik".

Hollandia mostantól aktívan közreműködik abban, hogy az Európai Unió határozottabb lépéseket tegyen – ígérte a külügyminiszter.

1595975736

Július 19. 16:45

Orosz állampolgárok működtették azt a rakétarendszert, amely a Kelet-Ukrajnában csütörtökön lezuhant maláj utasszállító tragédiájáért felelőssé tehető, és az ukrán kormány rendelkezik ezt alátámasztó bizonyítékokkal – állította szombaton Vitalij Najda, az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) elhárítási részlegének egyik vezetője.
Vitalij Najda egy kijevi sajtótájékoztatón azt mondta, Kijev igazolni tudja, hogy három BUK-1 (nyugati kódnevén SA-11) föld-levegő rakétarendszer és egy három fős kezelőszemélyzet érkezett Oroszországból a szomszédos Ukrajna területére.

„Súlyos bizonyítékkal rendelkezünk azzal kapcsolatban, hogy ezt a terrorcselekményt Oroszország segítségével követték el. Pontosan tudjuk, hogy a rendszert kezelő személyzet orosz állampolgárokból állt" – mondta az SZBU illetékese.
Najda felszólította Moszkvát, fedje fel az érintett három állampolgár kilétét, hogy az ukrán hatóságok kihallgathassák őket. Hozzátette, hogy a három szóban forgó rakétarendszert már visszaszállították Oroszországba.
Képeket mutatott az újságíróknak, amelyeken ezek a fegyverek különböző helyeken láthatók.

Július 19. 15:57

Angela Merkel német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök egyetértett abban, hogy a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetre (ICAO) kellene bízni egy nemzetközi és független vizsgálat vezetését a csütörtökön Kelet-Ukrajnában lezuhant maláj gép ügyében – közölte szombaton a német kormány.

Merkel és Putyin telefonon egyeztetett egymással szombaton, és „a két vezető egyetértésre jutott arról, hogy egy ICAO vezette nemzetközi és független bizottságnak gyorsan el kell jutnia a repülőgép-szerencsétlenség helyszínére Kelet-Ukrajnában a katasztrófa körülményeinek felderítésére, és a károk felmérésére" – olvasható a Berlin által kiadott közleményben.

A Kreml ugyancsak beszámolt a beszélgetésről, és hangsúlyozta, hogy „mindkét fél ragaszkodik az objektív és szigorú vizsgálathoz". Mint az orosz fél hozzátette, a német kancellár pozitív fejleménynek tartotta, hogy Oroszország kész küldötteket delegálni a vizsgálóbizottságba.

A német közleményben kiemelték, Putyin és Merkel arról is megegyezett, hogy szükség van az EBESZ, Oroszország és Ukrajna diplomatáiból álló „kontaktcsoport" mielőbbi összehívására a tűzszünet megkötése érdekében. Merkel emellett ismét felszólította az orosz elnököt, hogy használja fel az oroszbarát szeparatistákra gyakorolt befolyását a fegyvernyugvás elérésére.

1595975736

Július 19. 13:36– Kijev szerint a szakadárok akadályozzák a vizsgálatot

A kijevi kormány szerint a kelet-ukrajnai szakadárok akadályozzák a malajziai repülőgép lezuhanásának kivizsgálását, és igyekeznek eltüntetni a bizonyítékait annak, hogy közük volt a tragédiához.
A kabinet szombaton kiadott közleményében azt állította, hogy a szeparatisták 38 holttestet a katasztrófa helyszínéről egy donyecki halottasházba szállítottak. “Ott erős orosz akcentussal beszélő szakértők közölték, hogy ők végzik el a boncolást" – áll a közleményben. A kormány azzal is megvádolta a szakadárokat, hogy “olyan nagy méretű járműveket próbálnak szerezni, amelyeken a repülőgép roncsait orosz területre szállíthatják".
Kijev azzal vádolta továbbá az általa “Oroszország irányította terroristáknak" nevezett szakadárokat, hogy nem engedik az illetékes ukrán szervek munkatársait, valamint a nemzetközi közösségek és külföldi kormányok szakértőit a katasztrófa helyszínére.
“Az ukrán kormány hivatalosan kijelenti, hogy az Oroszország támogatásával tevékenykedő terroristák igyekeznek megsemmisíteni a bizonyítékait ennek a nemzetközi bűncselekménynek. A nemzetközi közösséghez fordulunk azzal a felhívással, hogy kötelezze Oroszországot terroristáinak visszarendelésére, valamint arra, hogy adjon lehetőséget az ukrán és a nemzetközi szakértőknek a tragédia körülményeinek körültekintő kivizsgálására" – hangsúlyozta a kabinet.
Közleményében leszögezte, hogy “nem lesz bocsánat a nemzetközi bűnözőknek, sem azoknak, akik őket kiképezték, finanszírozzák és fegyverekkel látják el".

A vizsgálat akadályairól az ukrán kormány hivatalosan tájékoztatta az Európai Unió tagországait és az Egyesült Államokat.
Kijev kijelentette továbbá, hogy minden szükséges technikai eszközt, és megfelelő szakembereket biztosított a tragédia körülményeinek kivizsgálásához, beleértve a holttestek törvényszéki kórboncnoki vizsgálatának elvégzését, valamint az elhunytak külföldre szállítást is. “Mindezt azonban a szakadárok jelenleg lehetetlenné teszik" – szögezte le a kormány.

Pénteken az orosz védelmi minisztérium tétlenséggel vádolta meg Kijevet a Donyeck megyei Torez közelében csütörtökön lezuhant malajziai Boeing 777-es utasszállító csaknem háromszáz halálos áldozatot követelő tragédiájának kivizsgálásában. Kijev szerint a gépet légvédelmi rakétával, vélhetően egy Buk típusúval találták el, és a kelet-ukrajnai szeparatistákat, valamint Oroszországot teszi felelőssé a katasztrófáért. Moszkva és a szakadárok tagadják, hogy közük lenne a légi balesethez.
Közben Andrij Liszenko, a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője szombati sajtótájékoztatóján közölte, hogy a lezuhant gép fekete dobozai közül még egyetlen sincs az ukrán fél birtokában. Szintén azzal vádolta a szeparatistákat, hogy akadályozzák a tárgyi bizonyítékok begyűjtését. Hozzátette, hogy a mentést végzők “fegyveres fenyegetettségben" dolgoznak a helyszínen.

Július 19. 10:59 – Moszkva és Kijev egymást vádolja

“Az orosz rádióműszaki egységek a szerencsétlenség napján, csütörtökön bemérték a Buk-M1-es légvédelmi rakéták irányítására szolgáló Kupol radarállomás működését mintegy 30 kilométerre a kelet-ukrajnai Donyecktől" – közölte az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata. Donyeck nem messze található az oroszbarát szakadárok és az ukrán hadsereg összecsapásainak térségében történt szerencsétlenség helyszínétől.
Az orosz minisztérium szerint a fedélzetén 283 utassal és 15 főnyi személyzettel csütörtökön Kelet-Ukrajna felett lelőtt malajziai utasszállító útvonalának egy szakasza két üteg Sz-200-as nagy hatótávolságú és három üteg Buk-M1-es típusú közepes hatótávolságú ukrán légvédelmi rakétarendszer csapásmérő övezetében volt. Az orosz tárcánál hangsúlyozták, hogy a Buk-M1 rakétavédelmi rendszer műszaki háttere lehetővé teszi az információcserét a légi célokról egy hadosztály ütegei között. “Ennélfogva bármelyik ütegből indíthattak rakétákat: a Donyecktől északra 8 kilométerre lévő Avgyejevkából, illetve a kelet-ukrajnai nagyvárostól 25 kilométerre keletre lévő Gruzszko-Zarjanszkoje településtől is" – közölték Moszkvában.

Kijev feltételezése szerint a malajziai utasszállító gép lezuhanását az okozta, hogy egy Buk típusú rakétával eltalálták. Az elhárítás július 17-én szerzett tudomást arról, hogy a rakétarendszert a Luhanszk megyei Szuhodolszk település közelében vették át, ahonnan Donyeckbe szállították. A szeparatisták a Buk-M-mel együtt kaptak három darab Gvozgyika típusú önjáró tarackot is. Más, az orosz fegyveres erők tisztjei és a szakadárok között lehallgatott beszélgetésekből az SZBU szerint az is kiderül, hogy a szeparatisták nemcsak fegyvereket, de tüzérségi támogatást is várnak orosz területről.

1595975736

Július 19. 09:27 – Nem kapták meg az igényelt mozgásszabadságot az EBESZ megfigyelői

Harminc megfigyelő érkezett pénteken helikopterrel az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) részéről Kelet-Ukrajnába, arra a helyszínre, ahol lezuhant a maláj utasszállító gép csütörtökön, de hamarosan távoztak is.
Az AFP francia hírügynökség tudósítója szerint az EBESZ-szakértőket rövid egyeztetés után odaengedte a szétszóródott roncsokhoz a szakadárok egy csoportja. Az EBESZ soros elnöki posztját ellátó svájci nagykövet utóbb azt közölte, hogy a szakértők végül nem kapták meg azt mozgásszabadságot, amit reméltek, s amire a munkájukhoz szükségük lett volna. Nem tudták biztosítani a becsapódás helyszínét. Így azután csak mintegy 75 percet maradtak, s visszatértek Donyeckbe. De – mint mondta – szombaton újra a helyszínre utaznak.
A donyecki térséget ellenőrző oroszbarát szakadárok pénteken kijelentették, hogy üdvözlik az ukrán és nemzetközi szakértőket a helyszínen. Egyben cáfolták, hogy akadályoznák a kereső és mentőalakulatok munkáját.

Július 19. 06:53 – A szakadárok szerint Ukrajna gyártotta az elhíresült hangfelvételt

Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) “fabrikálta" azt a hangfelvételt, amely állítólag azt bizonyítja, hogy a délkelet-ukrajnai felkelők lőtték le a maláj utasszállítót – mondta Oleh Carjov ukrán szakadár politikus pénteken a Rosszija 24 állami hírtelevízióban.
A hírtévé adásában lejátszották annak a hangfelvételnek egy részletét, amely az SZBU honlapjára előző este került fel. A felvételt tartalmazó video feliratozása szerint a szakadár fegyveresek egy parancsnoka az orosz katonai hírszerzés igazgatójának jelentett. Azt állította, egy kozák egységük lelőtt egy polgári repülőgépet.
Oleh Carjovot a “luhanszki és donyecki népköztársaságokból" alakított Novorosszija parlamenti elnökeként mutatták be. A szakadár politikus szerint Kijevnek jól jött a malajziai repülőgép lelövése, ugyanis az ukrán vezetés nem akar a békéről tárgyalni a Donyec-medencei felkelőkkel.
Jurij Szerhejev, Ukrajna ENSZ-nagykövete magyar idő szerint késő délután ismertette a világszervezet Biztonsági Tanácsában az utasszállító tragédiájáról Kijev rendelkezésére álló bizonyítékokat, köztük a szóban forgó hangfelvételt is.

A Rosszija 24 időközben közölte, hogy orosz bloggerek – egy megfelelő programmal leellenőrizve a felvételt – kiderítették, hogy az a malajziai repülőgép katasztrófáját megelőző napon, szerdán este készült.
Ezen a YouTube-ra feltett, szöveges magyarázattal ellátott és fotókkal illusztrált, több részletből álló felvételen először helyi (donyecki) idő szerint 16 óra 40 perckor a Besz álnevű (Bezler) nevű parancsnok arról számolt be az orosz katonai hírszerzés (GRU) ezredesének, hogy a Minyora nevű csoport épp most lőtt le egy gépet, amely Jenakijevónál zuhant le.

Az orosz internetes híroldalakon mindeközben továbbra is tartja magát az a feltételezés, hogy az ukrán hadsereg Putyin elnöki gépét akarta volna valójában lelőni, de a maláj utasszállítót találták el. Egy név nélkül nyilatkozó informátor az Interfax orosz hírügynökségnek azt mondta, hogy a malajziai utasszállító és a Dél-Amerikából hazatérő orosz elnök gépe Varsó térségében csütörtökön keresztezte egymás útját.

Július 18. 20:23 – Káosz a helyszínen

1595975737

Először hangos robbanás rázta meg az épületeket, majd esőként potyogtak a holttestek a Donyeck megyei Rozszipne falura – írta pénteki helyszíni riportjában a Reuters. Egy holttest Irina Tipunova rozzant háztetőjére esett az álmos kis faluban. “Rettenetes zaj hallatszott, és minden remegni kezdett. Utána tárgyak kezdtek el zuhogni az égből" – mondta el a 65 éves nyugdíjas asszony szürketéglás háza előtt. Egy halott nő csapódott be a konyhába, beszakítva a tetőt – mondta, rámutatva a nyári konyha tetőjén keletkezett lyukra. A mezítelen holttest még mindig a házban feküdt, egy ágy mellett. Mintegy száz méterre Tipunova házától holttestek tucatjai hevernek a búzamezőn. A történtektől még mindig megdöbbent asszony elmondta: a holttest azért maradt ott, ahová esett, mert azt mondták neki, meg kell várni a szakértőket. Egy másik, húszas éveiben járó lakos, aki a nevét nem volt hajlandó elárulni, azt mondta: kifutott az utcára, amikor meghallotta a robbanást. “Kinyitottam az ajtót, és láttam, hogy emberek esnek az égből. Egyikük a veteményeskertembe zuhant" – mondta.

Nemcsak tetemek, de fémdarabok, bőröndök, törmelékek is hullottak a földre az orosz határtól mintegy 40 kilométerre fekvő faluban. A gép eleje egy napraforgótáblára zuhant Irina Tipunova házától egy kilométernyire. Több kilométeres körben hevernek a törmelékek, holttestek és emberi maradványok.
A mentők elmondták: a holttestek többségét megtalálták, néhány szinte ép maradt, mások szétroncsolódtak. Többet összeszedtek, sok továbbra is ott fekszik, ahová lezuhant, a helyüket botokra tűzött fehér vászonnal jelzik. Több holttestet szinte teljesen átlátszó plasztik zsákban helyeztek el, a sarkait földkupacokkal vagy kövekkel rögzítették. Néhány zsákból mezítelen lábak lógnak ki, az egyik zsákon vörös szegfű. A halottak között sok nő és gyermek van, egy körülbelül tízéves kisfiú teste még mindig a pilótafülke mellett fekszik, zsákkal letakarva.

Huszonnégy órával a szerencsétlenség után még mindig kaotikus a helyzet. A mezőkön szerteszét gazdátlan cipők, mentőládából kizuhant gyógyszeres dobozok, üres bőröndök és ruhadarabok hevernek.
A vérfürdő egy részét eltakarítandó, a közelben húzódó kátyús útról lemosták az emberi maradványokat, amelyek oda zuhantak a gép törzsének és a Malaysia Airlines vörös-kék logójával díszített szárnyak darabjaival együtt. A mentők, akik csütörtökön még kevesen voltak, pénteken érkeztek nagyobb számban, s két nagy sátorban rendezték be a bázist.
Újságírók és helyi lakosok szabadon bámészkodhattak a hamu és a szénné égett roncsok között.

A lázadó fegyveresek idegesen figyelték a mentést. A kijevi vezetés őket vádolja a gép lelövésével, de ezt tagadják, s megígérték, hogy nem akadályozzák a nemzetközi vizsgálatot. A távolból aknavetők és lövöldözés állandó zaja emlékeztet arra, hogy nem csitul a konfliktus a szakadárok és a fegyveres lázadást három hónapja elfojtani igyekvő kijevi kormányerők között.


Július 18. 19:22 – Obama szerint egyértelmű, hogy lelőtték a gépet

Az amerikai elnök szerint lelőtték a maláj utasszállító repülőgépet. Mint mondta, a rakétát a kelet-ukrajnai szeparatisták ellenőrizte területről indították, és legalább egy amerikai állampolgár életét vesztette a csütörtöki szerencsétlenségben.
Barack Obama pénteken a Fehér Házban tett nyilatkozatában azonnali tűzszünetet sürgetett Oroszorország, Ukrajna és az oroszbarát szakadárok között.
Az amerikai államfő a Malaysia Airlines utasszállítója fedélzetén utazó 298 ember halálát “kimondhatatlan gaztettnek" minősítette.

Vlagyimir Putyin orosz elnök rendelkezik a legnagyobb befolyással az Ukrajnában kialakult válságos helyzet felett, ő azonban úgy döntött, nem arra használja hatalmát, hogy csökkentse az erőszakot – mondta Obama. Az amerikai elnök hozzátette, hogy a szakadárok folyamatos segítséget kaptak Moszkvától, például légvédelmi fegyvereket. Obama úgy vélte, ha Putyin úgy döntene, hogy leállítja a fegyverek és a katonák Ukrajnába küldését, akkor ez le is állna. “És ha ez befejeződik, akkor a szakadároknak még mindig lesz lehetősége arra, hogy tárgyalásokba kezdjenek, és megkíséreljék a Putyin úr által ugyancsak kívánatosnak tartott politikai megoldások elérését" – tette hozzá az amerikai elnök. Mindeddig Obama megjegyzései jelzik legerőteljesebben az Egyesült Államok álláspontját, miszerint valószínűleg az oroszbarát szeparatisták lőtték le a gépet, és Moszkvát felelősség terheli az ügyben az általa Kelet-Ukrajnába szállított korszerű fegyverek miatt. “Fontos, hogy felismerjük, ez a borzalmas esemény azt támasztja alá, eljött az ideje a béke és biztonság visszaállításának Ukrajnában" – szögezte le.

1595975737

Július 18. 19:14 – Biztosan nincs magyar áldozat

A holland külügyminisztérium pénteken hivatalosan tájékoztatta a külképviseleteket a malajziai utasszállító gép katasztrófájában életét vesztő 283 utas állampolgárságáról. A holland hatóságok információi szerint nem volt magyar utas a szerencsétlenül járt repülő fedélzetén – közölte Nagy Anna, a Külgazdasági és Külügyminisztérium szóvivője az MTI-vel. A tragédia valamennyi utas áldozatát azonosították. E szerint 192 holland, 29 malajziai, 27 ausztrál, 12 indonéz, tíz brit, négy német, négy belga, három Fülöp-szigeteki, egy új-zélandi és egy kanadai-román kettős állampolgár vesztette életét.

A légiszerencsétlenség miatt Áder János köztársasági elnök táviratban fejezte ki részvétét Vilmos Sándor holland és Ibni al-Marhum Tuanku Abdul Halim malajziai uralkodónak. Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter holland kollégájának, Frans Timmermansnak küldött levélben nyilvánított részvétet. Egyúttal jelezte: Magyarország kész bármilyen módon segíteni a malajziai légitársaság lezuhant utasszállítójával kapcsolatos hiteles és független nemzetközi vizsgálatot.

Július 18. 17:07 – Alapos vizsgálatot és felelősségre vonást követel az ENSZ BT

Az ENSZ sürgősséggel összehívott Biztonsági Tanácsa egyhangú döntéssel alapos vizsgálatot és felelősségre vonást követel a csütörtökön lezuhant gép ügyében. Közölték: minden résztvevő félnek biztosítania kell a vizsgálatot végzők számára a helyszín megközelítését.
Teljes, alapos és független nemzetközi vizsgálatot szorgalmazott pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsa az egy nappal korábban Kelet-Ukrajnában lezuhant malajziai utasszállító ügyében tartott rendkívüli ülésen.
A BT egyhangúan elfogadott nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy minden résztvevő félnek biztosítania kell a vizsgálatot végző tisztségviselők számára a 298 halálos áldozatot követelő katasztrófa helyszínének megközelítését.
A világszervezet egyik legfőbb szerve a felelősségre vonás fontosságát is kiemelte a dokumentumban.
Az ukrán hatóságok és a helyi oroszbarát szakadárok egymást vádolják a gép lelövésével, de az amerikai hírszerzés előzetes értékelése szerint a kelet-ukrajnai szakadárok által kilőtt rakéta találta el a lezuhant maláj utasszállítót.

1595975737

Július 18. 16:30 – A szakadárok tagadják, hogy náluk lennének a fekete dobozok

A kelet-ukrajnai szakadárok vezetője azt állítja, hogy nincs náluk a csütörtökön lezuhant maláj gép egyik adatrögzítő doboza sem, holott korábban egy katonai parancsnokuk éppen az ellenkezőjét állította.
Alekszandr Borodaj, az egyoldalúan kikiáltott, úgynevezett donyecki népköztársaság miniszterelnöke közölte pénteken, hogy a szakadárok egyetlen fekete dobozt sem találtak a tragédia helyszínén. “Reméljük, hogy a szakértők megtalálják őket, és összeáll a kép arról, hogy mi történt" – mondta Borodaj.
Néhány órával Borodaj tájékoztatása előtt azonban Ihor Sztrelkov, az oroszbarát szakadárok parancsnokának egyik névtelenül nyilatkozó helyettese azt mondta, hogy a Boeing-777-es 12 adatrögzítő berendezéséből nyolcat megtaláltak a tragédia helyszínén. Hozzátette: Sztrelkov még mindig mérlegeli, hogy engedélyezze-e egy nemzetközi vizsgálóbizottság tagjainak bejutását a tragédia – széles területet felölelő – helyszínére.

Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója ugyancsak azt mondta pénteken az ukrán hírszerzési szolgálatoktól származó értesülésekre hivatkozva, hogy a szakadárok a tragédia helyszínén megtalálták az utasszállító fekete dobozait és a nap folyamán átadják őket az egyik határátkelőhelyen, Luhanszk megyében, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) összekötőinek.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ugyanakkor leszögezte, hogy a kijevi állításokkal ellentétben Oroszországnak nem áll szándékában átvenni a fekete dobozokat. Mint mondta a Rosszija 24 tévécsatornának nyilatkozva: az adatrögzítő berendezések elemzése a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) dolga, és Oroszország nem kívánja megsérteni az ilyen helyzetekre vonatkozó nemzetközi szabályokat.
“Azt akarjuk, hogy nemzetközi szakértők menjenek mihamarabb a katasztrófa helyszínére, hogy elvigyék onnan a fekete dobozokat" – mondta Lavrov.

Közben Kosztyantin Batovszkij, a Donyeck megyei kormányzó tanácsadója közölte, hogy ukrán mentőcsoportok két fekete dobozt találtak a tragédia helyszínén. Nem tudta megmondani, hogy jelen pillanatban hol vannak ezek a berendezések, Kijevben pedig egyelőre nem reagáltak rá.

Július 18. 15:01 – Putyin is tárgyalási tűzszünetre szólít

Vlagyimir Putyin orosz elnök tűzszünetre szólította fel az Ukrajnában harcoló feleket azután, hogy csütörtök délután lelőtték a Malaysia Airlines utasszállító gépét Donyeck felett − jelentette a Sky News. Putyin a tárgyalások idejére javasolja a tűzszünetet.

1595975737

Július 18. 14:34 – 5 százalékkal nőhet a magyar magaslégtér átrepülőforgalma

A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. becslése szerint a maláj utasszállító lezuhanása utáni légiforgalmi korlátozások miatt mintegy 5 százalékkal nőhet az átrepülő légi forgalom Magyarország magaslégterében az ukrán légtérzár következtében.
A szolgálat pénteki közleménye szerint az emberi erőforrásokat és műszaki technológiát tekintve is felkészült arra, hogy egy ilyen mértékű forgalomnövekedést kezelni tudjon, ha annak kedvezőtlen időbeli eloszlása nem okoz rendkívüli terheléssel járó, átmeneti helyzeteket.
Az ukrán hatóságok csütörtök este a Malaysia Airlines 17-es járatának lezuhanása után minden repülési magasságon lezárták a dnyipropetrovszki repülésinformációs régiót (FIR), így az Eurocontrol minden olyan repülési tervet visszautasít, amelyben a régiót érintő útvonalak vannak. Csütörtök este a legtöbb légitársaság jelezte: nem repülnek a régió vagy Ukrajna légterében.

Július 18. 14:09 – Merkel szerint fegyverszünetre van szükség a vizsgálathoz

A német kancellár szerint független vizsgálatot kell indítani az ukrán−orosz határ térségében történt repülőgép-katasztrófa okának felderítésére, és ehhez haladéktalanul fegyverszünetet kell elrendelnie mindkét oldalnak a délkelet-ukrajnai konfliktusban.
Angela Merkel pénteki berlini sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: „nagy-nagyon sok jel" utal arra, hogy a malajziai utasszállító repülőgépet lelőtték. A tragédia vizsgálatát a „lehető leggyorsabban" el kell kezdeni, amihez elengedhetetlen a fegyvernyugvás a térségben − tette hozzá.
Az eset nem változtat azon, hogy az ukrajnai válság „politikai-diplomáciai rendezésének nincs értelmes alternatívája", ezért továbbra is párbeszédre kell törekedni Moszkvával − emelte ki a kancellár.

Arra a kérdésre, hogy a malajziai utasszállítóval történtek miatt szükséges-e az Oroszország elleni szankciók további szigorítása, azt mondta, hogy túl korai ilyesmiről beszélni, hiszen először a tényeket kell feltárni.
„Ugyanakkor az biztos, hogy Oroszországnak sokkal többet kell tenni a válság békés rendezéséért"− fűzte hozzá Angela Merkel, hangsúlyozva, hogy ki kell terjeszteni az EBESZ küldetését az ukrán−orosz határ megfigyelésére, beleértve a határ orosz oldalán zajló események megfigyelését és pilóta nélküli repülőgépek − drónok − alkalmazását.
„A határ megfigyelése rendkívül fontos, mert az oroszbarát szakadárok igen komoly fegyverekkel rendelkeznek, és sok jel utal arra, hogy ezek a fegyverek Oroszországból származnak"− hangoztatta a német kancellár.

Július 18. 13:23
Nem dzsungelharc

„Eddig Európa számára a vad orosz sztyeppén zajló dzsungelharcnak tűnhetett ez a kelet-ukrajnai történet, most viszont európai uniós tagországok állampolgárai haltak meg, ami világossá tette Európa számára, hogy ez egy háború, és ezzel az európaiak közvetlenül megérezhették, mi történik Kelet-Ukrajnában" – mondta a történtekről a honvedelem.hu-nak Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő. A teljes cikk itt olvasható.

1595975738

Cor Pan Facebookon megjelent képe a maláj gépről


Július 18. 12:37 – Hollandiát sokkolták az események

Sokkhatás alatt van a holland sajtó a malajziai repülőgép ukrajnai katasztrófája miatt, mivel a Boeing 777-200-as 283 utasából 154 holland állampolgár volt. A lapok pénteki számukban találgatják, ki lehetett „a gyalázatos rémtett" elkövetője.
A Telegraaf című napilap „terroristatámadásról", a Volkskrant pedig „nagy szomorúságról és tanácstalanságról" ír.
A lapok nemcsak címoldalukon, hanem belül is nagy terjedelemben foglalkoznak a tragédiával, képeket közölnek a gép maradványairól és a mentők által megtalált holland útlevelekről, valamint a katasztrófáról sírva értesülő hozzátartozókról.
Noha a gép lezuhanásának körülményei még mindig tisztázatlanok, több amerikai tisztségviselő már kész tényként kezeli, hogy a Boeing gépet lelőtték egy föld-levegő rakétával.

„Ki lőtte le az MH-17-es járatot Ukrajna fölött?" − teszi fel a kérdést az Algemeen Dagblad.
„Minden jel arra utal, hogy az oroszbarát lázadók" − adja meg a választ a balközép Volkskrant, amely szerint a légi katasztrófa kényelmetlen helyzetbe hozta Vlagyimir Putyin orosz elnököt.
„Az oroszbarát lázadók tegnap elszenvedtek egy vereséget, amely könnyen az ukrán kormánnyal szemben négy hónapja tartó ellenállásuk végét jelentheti" − állapítja meg a lap, megjegyezve, hogy „a lázadók éppen az utóbbi napokban nyertek teret Moszkva segítségével".

A Malaysia Airlines járatának csütörtöki lezuhanása Hollandia történetében a második legsúlyosabb légi katasztrófának számít az ANP holland hírügynökség szerint: 1977-ben összeütközött két Boeing 747-es a tenerifei repülőtéren, aminek 583 halálos áldozata volt, köztük 238 holland.

A holland közösségi oldalakon is a megrendülés mondatai olvashatók. „Ez nem lehet igaz!" − írta Alicia de Boer a Facebookon, amikor megtudta, hogy barátja, Cor Pan valószínűleg fenn volt a gépen. A fiatalember röviddel a felszállás előtt egy fotót tett közzé a Facebookon. A képet − utalva a malajziai légitársaság március 8-án eltűnt másik utasszállító repülőgépére − ironikusan a következőképpen kommentálta: „Ha eltűnne: így nézett ki a gép".

1595975738

Július 18. 11:36 – Vizsgálatot és a felelősök megbüntetését követelik a politikai vezetők

Az orosz államfő alapos és pártatlan, minden körülményre kiterjedő vizsgálatot szorgalmazott a malajziai utasszállító repülőgép szerencsétlenségének ügyében. Vlagyimir Putyin a Mark Rutte holland miniszterelnökkel folytatott pénteki telefonbeszélgetés során szólt erről. A Kreml tájékoztatása szerint Putyin részvétét nyilvánította az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó, Kelet-Ukrajnában csütörtökön lezuhant Boeing utasszállító többségében holland utasainak halála miatt. A Kreml honlapján megjelentetett közlemény szerint az orosz államfő hangsúlyozta, hogy a tragédia ismételten alátámasztja a kiéleződött ukrán válság mielőbbi békés rendezésének szükségességét.

A malajziai utasszállító lezuhanásáért felelős bűnösök fölött a hágai Nemzetközi Bíróságnak kell ítélkeznie − jelentette ki Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök pénteken Kijevben. A kormányfő Oroszországot tette felelőssé a tragédiáért, amikor úgy fogalmazott: „Az oroszok játéka rossz véget ért. Nemzetközi bűncselekményt követtek el, amelyért a hágai bíróság előtt kell felelniük".

A maláj kormányfő azonnali felelősségre vonást sürgetett a szerencsétlenül járt malajziai utasszállítóval kapcsolatban, amennyiben bebizonyosodik, hogy a gépet valóban lelőtték. Najib Razak, aki helyi idő szerint pénteken tartott sajtótájékoztatót Kuala Lumpurban, elmondta, hogy Malajzia egyelőre nem tudja, miért zuhant le a Kelet-Ukrajnában csütörtökön az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó repülő fedélzetén 295 emberrel, annyi azonban bizonyos, hogy a gép nem adott le vészjelzést. „Az ukrán hatóságok úgy vélik, lelőtték"− mondta. Hozzátette ugyanakkor, hogy pontosan fel kell tárni, mi történt a repülővel. „Minden követ felfordítunk"− jelentette ki, egyúttal sürgette, hogy szakértők mehessenek a helyszínre. „Ha kiderül, hogy a gépet valóban lelőtték, ragaszkodunk ahhoz, hogy a felelősöket mielőbb felelősségre vonják" − hangsúlyozta. Azt is közölte, hogy Malajzia különjáraton mentőcsapatot küld Kijevbe, hogy segítsen a katasztrófa-elhárításban.

Július 18. 11:18 – Nem tudnak magyar áldozatról

A csütörtökön lezuhant malajziai utasszállító repülőgép lezuhanása miatt a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) folyamatosan kapcsolatban áll a holland hatóságokkal − tájékoztatta Nagy Anna, a tárca szóvivője pénteken az MTI-t.
Éjszaka a holland hatóságok folyamatosan vizsgálták a maláj gép utaslistáját, de még vannak utasok, akiket nem sikerült azonosítani. Hivatalos és végleges tájékoztatást pedig csak akkor adnak, ha mindenkit azonosítottak − közölte Nagy Anna.

A hágai magyar nagykövetség arról tájékoztatta az MTI-t: a holland külügyminisztériumnak nincs információja arról, hogy a gépen magyar utas tartózkodott volna.

1595975738

Július 18. 10:55 – Nem lesz humanitárius tűzszünet

Nem hajlandók szüneteltetni a harcokat a kelet-ukrajnai szakadárok a csütörtökön lezuhant malajziai utasszállító gép katasztrófája miatt − közölték pénteken közösségi portálokon keresztül.
Egyik parancsnokuk kijelentette, hogy a repülőgép roncsai „mélyen a harcvonal mögött", a szakadárok területén vannak. Szerinte nincs szükség a tragédia körülményeinek kivizsgálása érdekében „humanitárius tűzszünetre vagy szabad folyosók nyitására" a tragédia helyszínéhez.
Közben Luhanszk város lakóinak zöme vezetékes víz és áram nélkül maradt reggelre, miután a tűzharcokban megsérült egy áramelosztó alállomás.

Július 18. 10:42 – Utoljára egy hete vizsgálták át a gépet

Minden kommunikációs rendszer hibátlanul működött azon a Boeing-777-esen, amely tegnap zuhant le Ukrajna felett – közölte a Malaysia Airlines. A légitársaság szerint a gépet 17 éve gyártották, de eddig semmilyen műszaki hibája nem volt.
Legutóbb múlt pénteken, július 11-én vizsgálták át a jármű műszaki állapotát, a következő ellenőrzés augusztus 27-én lett volna esedékes. A légitársaság szerint a gép – amelyet egy Rolls Royce Trent-800-as motor hajtott – 75 322 órát repült.

Július 18. 10:09Ukrán főügyész: a szakadárok nem vettek el Bukot és SZ-300-ast az ukrán haderőtől

Vitalij Jarema ukrán főügyész az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács ülése után mondta azt, hogy az oroszbarát szakadárok nem vettek el az ukrán hadseregtől Buk vagy SZ-300-as típusú rakétát.
Legalábbis ilyen tájékoztatást adott a hadsereg Petro Porosenko ukrán államfőnek azután, hogy Donyeck megyében lelőtték az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó gépet.
Csütörtök este Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója számolt be arról, hogy a malajziai légitársaság repülőgépét Buk típusú rakétarendszerrel lőtték le. Az ukrán védelmi minisztérium már akkor cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a terroristák állítólag légvédelmi rakétarendszereket zsákmányoltak a Donyeck megyében állomásozó ukrán fegyveres erőktől.
A védelmi tárca azt is közölte, hogy Donyeckből kivonták korábban és más helyre vezényelték a légvédelmi rakétaezred állományát, fegyvereit. Az alakulat bázisán csupán régi, elöregedett, használhatatlan technika maradt, amelyet a katonák működésképtelenné tettek. A terroristák később elfoglalták a területet – állította az ukrán védelmi tárca.

1595975738

Július 18. 09:45 – Moszkva cáfolja az orosz légierő érintettségét

Az orosz védelmi minisztérium pénteken cáfolta, hogy az orosz légvédelemnek és légierőnek köze lehetett volna a malajziai légitársaság Boeing-777-es utasszállító repülőgépének kelet-ukrajnai katasztrófájához. „A különféle rágalmakkal kapcsolatban, amelyek az Oroszországi Föderáció fegyveres erőinek az Ukrajnával határos térségekben való tevékenységével kapcsolatban megjelentek, felelősséggel kijelentjük: július 17-én az Oroszországi Föderáció légvédelmének eszközei az adott körzetben nem tevékenykedtek. Az orosz légierő gépei a Donyeck megyével határos oroszországi területeken nem hajtottak végre repüléseket" − olvasható az orosz védelmi minisztérium sajtóosztályának közleményében, amelyet az Interfax idézett.
Ezeket az értesüléseket teljes mértékben megerősítik az objektív ellenőrzési eszközök − hangsúlyozta a moszkvai sajtóosztály. „Felhívjuk a nemzetközi közösséget, hogy végezze el a légi szerencsétlenség gondos és a lehető legteljesebben nyilvános vizsgálatát" − hangsúlyozta közleményében az orosz védelmi minisztérium.

A The Wall Street Journal című amerikai lap jelentése szerint az amerikai felderítés megerősítette, hogy a malajziai légitársaság Boeing 777-es, Donyeck felett szerencsétlenül járt utasszállító repülőgépét föld-levegő légvédelmi rakétával lőtték le csütörtökön. Az amerikai titkosszolgálatok egyelőre nem tudják megállapítani, hogy a kelet-ukrajnai konfliktusban részes felek melyike indította el a rakétát.

Július 18. 09:36 – Csak a bizonytalanság a biztos

Rengeteg kérdőjel, de annál kevesebb tény áll rendelkezésünkre kevesebb mint egy nappal a Malaysia Airlines MH17 Amszterdam−Kuala Lumpur járatának katasztrófája után.
Trautmann Balázs katonai újságíró, repülési szakértő gyorselemzését itt olvashatják.

Július 18. 09:13 – Mindkét fekete dobozt megtalálták

Megtalálták a lelőtt malajziai utasszállító gép második fekete dobozát is a mentőalakulatok péntek reggel – közölte egy szemtanú a Reuters szerint.
A területet ellenőrzésük alatt tartó oroszbarát szakadárok csütörtökön azt közölték, hogy egy fekete dobozt megtaláltak.
Az ukrán rendkívüli helyzetek állami szolgálatának (GSZCSSZ) közlése szerint ukrajnai időszámítás szerint péntek reggel 7 óráig 121 ember holttestét találták meg a malajziai légitársaság Boeing-777-es utasszállító repülőgépe csütörtöki kelet-ukrajnai katasztrófájának helyszínén.

1595975738

Július 18. 09:01Orbán Viktor: megdöbbentő, ami történt

A miniszterelnök szerint szokatlan, ritka, megdöbbentő és ezért alapos kivizsgálást igényel, hogy lelőttek egy utasszállító gépet. Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta, valószínűleg katonai műveletek eredményeként történt a tragédia. A magyar kormányfő részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak.
Orbán Viktor azt mondta, az éjszaka kapott információk alapján valószínűleg lelőtték a gépet, de mindenki hozzátette, hogy ez még nem végleges információ. „Én sem szeretném azt a benyomást kelteni, hogy Magyarország jobban és biztosabban tudja a dolgokat, mint mondjuk az Egyesült Államok elnöke" − jegyezte meg.
Hozzátette: fel kell készülni arra, hogy egy szomszédos ország légterében, valószínűleg katonai műveletek eredményeként ártatlan emberek tucatjai haltak meg.

A miniszterelnök szerint Kárpátalján már érzékelhető számban gyűltek össze menekültek Ukrajna keleti részéből. „Mozgás van a szomszédban, ami az ott élő magyar közösséget és a szomszédság okán Magyarországot is érinti" − fogalmazott.
Orbán Viktor azt mondta, fel kell készülni arra is, hogy a helyzet nem oldódik meg a következő egy-két hónapban, hanem tartós marad a következő években.
„Az EU-csúcson is napirenden volt az ukrán kérdés, és az EU vezetői tudatában vannak annak, hogy rendkívül súlyos az ügy" − mondta. Nem csupán arról van szó, hogy Kelet-Ukrajnában szakadár katonai akciócsoportok működnek, amelyek tevékenységét az ukrán állam nem tudja meghiúsítani, nem is csupán arról, hogy ezek a szakadár csoportok nyilvánvaló kapcsolatban állnak Oroszországgal, hanem arról is, hogy nem látható még az új, stabil, demokratikus ukrán állam.

Orbán Viktor közölte, jelenleg az ukrán gazdaság nem képes az országot saját lábára állítani, ezért „félelmetes nagyságrendű" külföldi pénzekre szorul. Szerinte ősszel komoly humanitárius kérdések is felmerülnek majd Ukrajnában.
A kormányfő szerint kevés szó esik arról, hogy tényleges segítséget Ukrajnának egy-két állam nyújt csak, és ezek közül is kiemelkedik Magyarország. „Ukrajna ugyanis elsősorban Magyarországtól, másodsorban Lengyelországtól kap gázt" − tette hozzá.

1595975739

Július 18. 08:36 – Korábbi hasonló esetek

Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának összeállítása lelőtt utasszállító gépekről:

1973. február 21. − A Sínai-félsziget felett az izraeli légierő lelőtt egy líbiai Boeing 727 típusú utasszállító repülőgépet, amelyen 108 személy tartózkodott. Izrael a támadást azzal indokolta, hogy a líbiai gép a sivatagban lévő katonai állások felett repült el, s nem tett eleget a leszállásra történt felszólításnak.

1975. szeptember 30. − Közvetlenül a leszállás előtt rakétatámadás érte a Malév Budapestről Bejrútba tartó Tu-154-es gépét, amely a tengerbe zuhant, a fedélzetén tartózkodó 50 utas és a 10 főnyi személyzet életét vesztette.

1980. június 27. − Az olasz Itavia belföldi légitársaság Bolognából Palermóba tartó járata Ustica szigetének közelében a tengerbe zuhant, a DC 9-es gép fedélzeten lévő 81 ember életét vesztette. A gépet vélhetőleg egy francia vadászgép rakétája találta el, a lövést egy közelben tartózkodó líbiai MiG-gépre adták le, amelyen feltételezések szerint Moammer Kadhafi líbiai vezető tartózkodott.

1983. szeptember 1. − A KAL dél-koreai légitársaság New Yorkból Szöulba tartó Boeing 747 típusú repülőgépe letért útvonaláról és berepült a Szovjetunió légterébe Szahalin területe fölött. A gépet, amelynek fedélzetén 269 ember tartózkodott, szovjet vadászgépek lelőtték.

1988. július 3. − A Perzsa-(Arab)-öbölben tartózkodó amerikai flotta egyik hajója tévedésből lelőtt egy támadó repülőgépnek hitt iráni Airbus A-300 típusú utasszállító gépet, amely Dubajból az iráni Bandar Abbasz felé tartott. A gép fedélzetén tartózkodó 290 ember életét vesztette.

1994. április 7. − Hutu szélsőségesek a ruandai főváros, Kigali repülőterén lelőtték azt a repülőgépet, amelyen Juvénal Habyarimana ruandai és Cyprien Ntaryamira burundi államfő is tartózkodott. A merénylet után vette kezdetét a száz napig tartó véres népirtás az afrikai országban.

1998. október 10. − A Kongói Demokratikus Köztársaság (a volt Zaire) keleti országrészében lelőttek egy utasszállító repülőgépet, a Boeing 727-es fedélzetén tartózkodó mintegy negyven ember életét vesztette.

2001. október 4. − 78 ember vesztette életét, amikor az ukrán légvédelem gyakorlat közben kilőtt rakétája a Fekete-tenger fölött eltalált egy Tel-Avivból Novoszibirszkbe tartó Tu−154-es orosz utasszállító repülőgépet.

Július 18. 07:58 – Putyin szerint Ukrajna a felelős

Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajnát tette felelőssé a malajziai repülőgép katasztrófájáért, mivel az Ukrajnában járt szerencsétlenül.
„A csütörtöki katasztrófa nem történt volna meg, ha Kijev nem kezd újabb katonai akciókba Ukrajna keleti részén a felkelők ellen"−  mondta Vlagyimir Putyin csütörtök éjjel az orosz tévében. „Kétségtelen, hogy az a kormány felel ezért a tragédiáért, amelynek a területén történt" − mondta az orosz elnök. Hozzátette, utasította az orosz hatóságokat arra, hogy minden lehetséges módon segítsék a történtek kivizsgálását. „Mindent megteszünk azért, hogy hiteles kép rajzolódjon ki az esetről"− mondta Putyin.

1595975739

Július 18. 05:45 – Pénteken délelőtt összeül az ENSZ BT

Nagy-Britannia kezdeményezésére helyi idő szerint péntek délelőtt 10 órakor ül össze az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) New Yorkban, hogy rendkívüli ülésen megvitassa a Kelet-Ukrajnában csütörtökön lezuhant − vélhetően lelőtt − utasszállítóval történtek nyomán kialakult helyzetet − közölte a BT soros, ruandai elnöke.
London azt követően kérte a testület összehívását, hogy Ukrajna légterében szerdán egy ukrán harci gépet lőttek le, csütörtökön pedig a malajziai utasszállító repülőt, a fedélzetén 298 emberrel.
Ukrajna ENSZ-nagykövete, Jurij Szergejev egyébként a csütörtöki légi katasztrófa után a neten azt írta, „Ukrajna bizonyítékokkal fog előállni arra vonatkozóan, hogy az orosz hadseregnek köze van az utasszállító katasztrófájához. Ezt a bűntettet a legapróbb részletekig ki kell vizsgálni" − fogalmazott az ukrán ENSZ-nagykövet.
A sajtó birtokába jutott állásfoglalás-tervezetben a BT a maláj utasszállítóval történtek teljes körű és alapos nemzetközi vizsgálatát szorgalmazza. A brit küldöttség által jegyzett vázlat hangsúlyozza, hogy a polgári repüléssel kapcsolatos irányelvekkel összhangban minden félnek azonnali hozzáférést kell biztosítania a helyszínhez a szakértőknek, hogy kideríthessék, mi okozta a szerencsétlenséget.

Mark Lyall Grant brit ENSZ-nagykövet elmondta, már azelőtt kezdeményezni akarták a BT rendkívüli ülését az ukrán helyzet megvitatására, hogy értesültek volna az utasszállító tragédiájáról, amely csak még sürgetőbbé tette a tanácskozást.
Az ENSZ BT több mint egy tucatszor ült össze a kelet-ukrajnai válság kapcsán, de formális lépéseket nem tett az Oroszország, illetve Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok − a testület vétójoggal rendelkező öt tagállama közül négy − közötti nézeteltérések miatt.
A világszervezet főtitkára, Ban Ki Mun közölte, hogy szoros figyelemmel kíséri az utasszállítóval történtekről szóló jelentéseket, és egyértelműnek nevezte, hogy teljes körű, átlátható nemzetközi vizsgálatra van szükség.
A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó gépe az orosz határ közelében zuhant le Kelet-Ukrajnában, 298 emberrel a fedélzetén. A legtöbb áldozat holland. A repülőt vélhetően lelőtték.

1595975739

Július 18. 05:40 – A legtöbb áldozat holland

A fedélzeten tartózkodó 283 utasból a jelenlegi információk szerint
108-an az AIDS-konferenciára tartottak, résztvevők vagy azok
családtagjai voltak − közölte az ENSZ szakosított szervezete, az UNAIDS igazgatója pénteken.
Michel Sidibe a Twitter közösségi portálon részvétét fejezte ki az áldozatok szeretteinek. A hírt megerősítette Julie Bishop ausztrál külügyminiszter is, a Nemzetközi AIDS Társaság pedig szintén részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak.
Melbourne-ben vasárnap veszi kezdetét az ötnapos tanácskozás, amelynek előadói között van Bill Clinton volt amerikai elnök is. A konferenciára több ezer tudóst és aktivistát várnak, hogy megvitassák a HIV-fertőzés, valamint a szerzett immunhiányos betegség (AIDS) elleni harc aktuális kérdéseit.
Vélhetően az áldozatok között van Joeo Lange holland kutató, a Nemzetközi AIDS Társaság korábbi elnöke is. Egy amerikai professzor és aktivista, Gregg Gonsalves ugyancsak a Twitteren azt írta, sok társa tartózkodott a gépen, amely Kuala Lumpur után az ausztráliai Perthbe ment volna tovább. Köztük említette Lange nevét is.
A repülőn 298-an ültek, a rendelkezésre álló információk szerint a legtöbben − 154-en − hollandok.

Július 18. 05:30 – Washington és Moszkva is segítene

Az Egyesült Államok segítséget nyújt annak feltárásához, hogy miért zuhant le a maláj utasszállító gép Kelet-Ukrajnában. Barack Obama ezt a Delaware állambeli Wilmingtonban mondta, és szörnyű tragédiának nevezte a repülőgép lezuhanását.
Az amerikai elnök azt is közölte: kormánya kiemelt feladatnak tekinti annak tisztázását, hogy utaztak-e amerikaiak az Amszterdamból a maláj fővárosba tartó repülőgépen. Az eddigi értesülések szerint a fedélzeten 23 amerikai volt.
Közben Oroszország engedélyt kért Ukrajnától ahhoz, hogy segíthessen a mentésben a malajziai repülőgép becsapódásának helyszínén – legalább is ezt közölte az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma. A Reuters hírügynökség jelentése szerint a „mentési munkákban való részvételre" vonatkozik az orosz kérés − holott a szerencsétlenségnek nincsenek túlélői −, míg az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség a „katasztrófa következményeinek feszámolásában való részvételről" írt.

Július 18. 04:45

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) olyan felvételt tett közzé csütörtökön a YouTube videomegosztó portálon, amely a titkosszolgálat szerint bizonyítja, hogy a szakadárok lőtték le a malajziai utasszállító gépet Kelet-Ukrajna fölött.
Az SZBU egy lehallgatott telefonbeszélgetést tett közzé, amelyen állítólag két szeparatista beszélget, és az egyik elismeri, hogy az emberei lelőttek egy utasszállítót.
A szakadárok azt állítják, hogy nem rendelkeznek olyan fegyverrel, amellyel le lehet lőni egy 10 ezer méteres magasságban haladó gépet. Ennek ellentmond, hogy a szakadárok néhány hete az interneten közzétették, hogy zsákmányoltak az ukrán hadseregtől egy Buk típusú közepes hatótávolságú föld-levegő rakétarendszert. Kijev szerint nagy valószínűséggel ilyen típusú fegyverrel lőtték le az utasszállítót.

1595975740

Július 18. 04:38

Az ukrán légierő gépei csütörtökön nem emelkedtek a levegőbe, helikopterek és vadászgépek sem − jelentette ki Vladiszlav Szeleznyov, a terrorellenes hadművelet szóvivője, aki szerint a malajziai utasszállítót a szakadárok lőhették le, azt gondolva, egy ukrán gépet találtak el.
A Cenzor.net ukrán hírportál a dél-ukrajnai műveleti parancsnokságtól viszont úgy értesült, hogy a maláj járattal egy időben a közelben repült el az ukrán fegyveres erők egy Il−76-os szállítógépe. A hírportál főszerkesztője nem tartotta kizártnak, hogy a rakétát, amely az utasszállítót eltalálta, az ukrán katonai gépnek szánták.
A légi katasztrófa helyszínével szomszédos Luhanszk megye önhatalmúlag kikiáltott „népköztársaságának" sajtószolgálata viszont szemtanúk beszámolóira hivatkozva azt állította, hogy az ukrán légierő egy Szu−25-ös vadászgépe támadta meg a 10 ezer méteres magasságban repülő malajziai járatot. A luhanszki szakadárok szerint a gép két darabra szakadt a levegőben, és a „donyecki népköztársaság" területére zuhant. Az utasszállító az ukrán−orosz határ közelében, Torez városától nem messze, Hrabovo településnél csapódott a földbe, a területet a donyecki szakadárok tartják ellenőrzésük alatt. A luhanszki szeparatisták közlése szerint ők maguk ezután az ukrán vadászgépet lelőtték, s a repülő megyéjükben, Krasznij Lucs város közelében zuhant le, de még nem találták meg a roncsait.

1595975740

Az ukrán belügyminisztérium egy illetékese azt mondta, hogy Buk típusú légvédelmi rakétával lőtték le − szerinte a szakadárok − a gépet. A donyecki szakadárok azonban azt állítják, hogy nem rendelkeznek olyan fegyverrel, amellyel le lehet lőni egy repülőgépet 10 ezer méteres magasságban. Ennek ellentmond, hogy a szakadárok néhány hete saját maguk tették közzé az interneten, miszerint zsákmányoltak az ukrán hadseregtől egy Buk típusú közepes hatótávolságú föld-levegő rakétarendszert. A bejelentést azonban időközben eltávolították a Twitter mikroblogról.
Eközben a szakadárok egy Hirkin vezetéknevű parancsnoka azzal dicsekedett el az interneten, hogy emberei Toreznél lelőttek egy újabb An−26-os ukrán katonai szállítógépet, és egy vadászgépet is, vélhetően egy Szu típusút. A szeparatista parancsnok közleménye csütörtökön a délutáni órákban jelent meg az interneten, nagyjából egy időben az utasszállító és a földi irányítás közötti kapcsolat megszűnésével.

Július 17. 19:06

Az utasszállító − a Malaysia Airlines Boeing 777-es gépe − Amszterdamból tartott a malajziai fővárosba, Kuala Lumpurba. Ukrajna fölött 10 ezer méter magasságban, nemzetközi légi folyosóban haladt, amikor megszakadt vele a földi összeköttetés. Az utasszállító lezuhanását megerősítette az Ukraeroruh légi közlekedést kiszolgáló ukrán állami vállalat.
Az ukrán védelmi minisztériumból származó információ szerint a gép Donyeck megyében, Torez városától nem messze, Hrabovo település közelében zuhant le.

1595975740

A Donyeck megyei adminisztráció közlése szerint Hrabovo környéke a szeparatisták ellenőrzése alatt áll.
A gépet Anton Herascsenko belügyi tisztségviselő közlése szerint „terroristák", azaz kelet-ukrajnai szakadárok lőtték le Buk típusú légvédelmi rakétával. A szakadárok ezt cáfolták, s azt állították, hogy nincsenek ilyen magaságban is bevethető légvédelmi fegyvereik.
Jurij Butuszov, a Cenzor.net ukrán hírportál főszerkesztője arról számolt be Facebook-oldalán, hogy a malajziai géppel egy időben a térségben repült az ukrán légierő egy Il−76-os katonai szállítógépe. Az újságíró elképzelhetőnek tartja, hogy az ukrán katonai gépet akarták lelőni, de célt tévesztettek. Bejegyzésében azt írta, az ukrán fegyveres erők vezérkarából egy forrás arról tájékoztatta, hogy az utasszállítót az orosz légvédelem lőtte ki orosz területről vagy közvetlenül az orosz−ukrán határról. A szerkesztő úgy tudja, hogy a térségben nem tartózkodik ukrán légvédelmi egység, csak szakadárok és orosz zsoldosok.

Petro Porosenko ukrán elnök kezdeményezte, hogy hozzanak létre állami bizottságot nemzetközi szervezetek szakértőinek bevonásával a légi katasztrófa kivizsgálására. Az államfő rámutatott arra, hogy az elmúlt néhány nap alatt ez már a harmadik tragikus eset, miután − mint mondta − korábban orosz területről lelőtték az ukrán légierők egy An−26-os szállító- és egy Szu−25-ös vadászgépét. „Nem zárjuk ki annak lehetőségét, hogy az utasszállítót lelőtték, ugyanakkor leszögezzük, hogy az ukrán fegyveres erők semmilyen támadást nem hajtottak végre a légtérben"− hangsúlyozta az ukrán elnök.
Égő roncsokról és a földön heverő holttestekről küldött jelentést a Reuters hírügynökség tudósítója a malajziai utasszállító repülőgép lezuhanásának helyszínéről, Hrabovo közeléből.
Beszámolója szerint egy tisztviselő a helyszínen azt mondta neki, hogy legalább száz holttest hever a környéken, de − szavai szerint − a maláj gép becsapódásának helyszínétől 15 kilométerre is láttak szétszóródott roncsokat.