Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Katonahősök végakarata a béke”

Szöveg: Takács Vivien |  2014. július 18. 19:10

A Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred tiszteletére tartottak megemlékezést a székesfehérvári Zichy ligetben július 18-án, pénteken. Az ünnepségen új zászlószalagot kötöttek az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) csapatzászlajára.

1595975734

Fucsku Sándor vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka ünnepi beszédében elmondta: a zászlószalagon lévő felirat – „Katonahősök végakarata a béke" – sokatmondó. Üzenetében a ma élőkhöz szól: a béke és a biztonság mindennél fontosabb.

„Három csapatzászló eszmeisége, múltunk, jelenünk és jövőnk forr egységbe a mai napon. A 17-esek harcokat megélt és kőbe vésett csapatzászlaja a múlt örök mementója. Az ezred emlékének megőrzését hirdető zászlómásolat tisztelgést jelent a múlt előtt. Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság csapatzászlaja a jelenkor katonáinak a szimbóluma, akik mindent megtesznek a béke megőrzése érdekében itthon és határainkon túl egyaránt" – hangsúlyozta a vezérőrnagy.

1595975734

Zelei József, a Két keréken a Nagyvilágban békemisszió kerékpárosa, a Világ Kerékpáros Békenagykövete az első világháború kitörésének századik évfordulója emlékére kötötte fel a zászlószalagot az MH ÖHP csapatzászlajára. A békemisszió kerékpárosa elmondta, hogy négyezer kilométert kerékpározott az első világháború frontvonalai mentén. „Túrám során demonstráltam a békét, és felhívtam az emberek figyelmét, hogy a száz évvel ezelőtti vérontás szükségtelen volt" – mondta.

1595975735

A Zichy ligetben található „oroszlános szobor" 1928 óta állít emléket az ezred hősi halottainak. Az ezredben zömében Fejér, Tolna és Somogy megye fiai szolgáltak, akik közül négyezer katona soha többé nem tért vissza a háborúból.

A beszédek után az ünnepség koszorúzással folytatódott, majd Fucsku Sándor vezérőrnagy megnyitotta a Krajczáros Alapítvány szervezésében a Fehérvári 17-esek kiállítását a Tiszti Klubban.

1595975735

Fotó: Galovtsik Gábor