Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Támadásba lendültek a tálibok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. április 14. 14:35

Kezdetét vette az afganisztáni tálibok tavaszi offenzívája: a milícia vezetői tanácsa április 12-én, kedden bejelentette, hogy a helyi idő szerint reggel öt órakor megindult műveletek célja az „ellenségek megmaradt területeinek felszabadítása”.

A terrorszervezet ezt „az ellenséges pozíciók elleni széles körű támadássorozatokkal, öngyilkos-merényletekkel, (…) és a városközpontokban tevékenykedő ellenséges parancsnokok meggyilkolásával" kívánja elérni.

A tálibok ellenségükként elsősorban az országban tartózkodó, általuk megszállóknak nevezett amerikai és NATO-katonákat jelölték meg, de a Nyugat szolgáiként megbélyegzett afgán hadsereg és kormány is a dzsihadisták célkeresztjében áll.

A tálibok betolakodók elleni „szent háborúja" immáron 15. éve zajlik. A külföldi csapatok kivonulása a fegyveresek egyik fő feltétele ahhoz, hogy a központi kormánnyal a tárgyalóasztalhoz üljenek.

A közvetlen béketárgyalások előremozdításának érdekében január óta afgán, pakisztáni, kínai és amerikai tisztségviselők többször is találkoztak hol Iszlámábádban, hol Kabulban, de az erőfeszítések mindeddig nem jártak sikerrel.

Az offenzívának a tálib mozgalom 2013-ban meghalt vezetője és alapítója, Omar molla után az „Omari hadművelet" nevet adták.