Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Támadnak a kormányerők és a felkelők is Szíriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. október 8. 18:39

Szíriában a kormányerők heves harcok után hatalmukba kerítettek és megnyitottak egy fontos közutat, amely Aleppo városába vezet – közölte október 7-én, hétfőn a szíriai sajtó. A felkelők ugyanakkor megtámadták a kormányerők két katonai támaszpontját Idlíb tartományban, és komoly veszteségeket okoztak.

A szíriai állami hírügynökség és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns ellenzéki szervezet egybehangzó közlése szerint a kormányerők vasárnap éjjel szabadították fel az utat, amely augusztus óta le volt zárva, mert a felkelők elfoglaltak több települést az út mentén. A harcokban mindkét oldalt veszteségek érték.

„Ez az út élet-halál kérdés a rendszer számára. A kormánycsapatok most már utánpótlást tudnak küldeni északra, jóllehet az utazás továbbra is nagyon veszélyes" – mondta Rami Abdel-Rahman, az OSDH igazgatója.

A SANA szíriai hírügynökség megfogalmazása szerint a szír hadsereg áttörte a fegyveres „terroristák" ostromzárát, amely megakadályozta, hogy élelmiszer-szállítmányok juthassanak be Aleppo a lakosságnak.

A szír kormány a felkelőket rendre terroristákként említi.

Hétfőn a felkelők támadást indítottak a kormányerők két utolsó, Idlíb tartománybeli katonai támaszpontja ellen. Az ország északkeleti részén lévő, stratégiai fontosságú Vádi Deif és Hamidíje bázisok kormánykatonái közül legkevesebb tízen életüket vesztették. A felkelők rakétákkal kilőttek három harckocsit. A kormányerők ugyanakkor helikopterekről lőtték a támaszpontok ostromlóit. A lázadók egy éve próbálkoznak a két támaszpont bevételével.