Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Támogatja a védelmi kiadások növelését a Milos Zeman cseh államfő

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. június 2. 10:04

Milos Zeman államfő szerint Csehországnak növelnie kellene a védelemre fordított kiadásokat, mert a jelenlegi szint nagyon alacsony.

„Teljes mértékben támogatom a védelmi kiadások növelését a jelenlegi bonyolult nemzetközi helyzetben" – jelentette ki az elnök szerdán a dél-morvaországi Brünnben, amikor megnyitotta az IDET nemzetközi védelmi és biztonságtechnikai kiállítást.
„Miniszterelnökségem idején (1998-2002) – emlékeztetett Milos Zeman – természetesnek vettük, hogy a védelemre a bruttó hazai termék (GDP) két százalékát fordítottuk. Manapság azt verjük nagydobra, ha egy tizedszázalékkal növeljük a kiadásokat."

A koalíciós kormány tervei szerint Csehország 2020-ra a GDP 1,4 százalékára kívánja emelni védelmi kiadásait. Martin Stropnicky védelmi miniszter kimutatása szerint jelenleg a védelmi kiadások csak a GDP 1,16 százalékát teszik ki.
A 2014-es walesi NATO-csúcstalálkozón kitűzött cél szerint a tagállamoknak 2024-ig el kellene jutniuk oda, hogy bruttó gazdasági össztermékük (GDP) legalább 2 százalékát katonai kiadásokra fordítják. Ettől azonban az euroatlanti szövetség legtöbb európai tagállama még távol van.

Az első NATO-csúcstalálkozóján részt vevő Donald Trump amerikai elnök múlt héten azt hangsúlyozta, hogy minden tagállamnak kivétel nélkül eleget kell tennie a védelmi kiadásokra vonatkozó kötelezettségeinek.

Milos Zeman köztársasági elnök Brünnben síkraszállt a cseh fegyverexport nagyobb állami támogatása mellett is. Úgy vélte, hogy a jelenlegi hivatalos engedélyezési politika felesleges korlátokat szab a lehetséges exportőrök számára például azzal, hogy tiltja a biztonságos országoknak a cseh fegyverek kivitelét a kockázatosnak minősített országokba.
„Azt szoktam erre mondani kinek mi köze hozzá. Mi biztonságos országokba szállítunk, s hogy ezek mit csinálnak szállítmányaikkal, már nem a mi dolgunk, hanem az övék" – fejtette ki álláspontját a cseh elnök. Leszögezte: a cseh fegyverexportőrök előtt álló bürokratikus akadályokat el kell távolítani.
A brünni IDET kiállításon 31 ország 518 fegyvergyártója vesz részt.